Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KONDA son anketini açıkladı: 1 Kasım’da tek başına iktidar yok

Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır yönetimindeki KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.‘nin aboneleri için gerçekleştirdiği “KONDA Barometresi Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Dizisi” araştırmasının sonuçları belli oldu. Ankara Katliamı sonrasında, 24-25 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen ankete göre KONDA seçime katılımın yüzde 91 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Buna göre KONDA’nın seçimden önceki son tahmini şöyle:

Ekim29_Kamuoyu_Aciklama-1
KONDA seçim bölgelerindeki asimetrik siyasi rekabetten ve yurtdışı oyların olası etkilerinin bilinmemesini gerekçe göstererek bu oranlara dayanarak kesin milletvekili sayıları hesaplamamanın mümkün olmadığını savunuyor.

Araştırma şirketi elde ettiği son verilerin 7 Haziran seçimlerinin ardından yapılan “KONDA Barometresi” araştırmalarının genel eğilime uygun olduğunu vurguluyor.

Ekim29_Kamuoyu_Aciklama-2

Araştırmanın künyesi:

Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek deneklerin (yurt içi seçmenlerin) saha çalışmasının yapıldığı günlerdeki siyasal eğilimlerini yansıtmaktadır.

Araştırma bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,8, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,4’tür. Örneklem, ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine dayalı mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri verileri ile Genel Seçim mahalle ve köy sonuçları katmanlandırılarak hazırlanmıştır. Yerleşim yerleri önce kır/kent/metropol olarak ayrıştırılmış ve 12 bölge esas alınarak örneklem tespit edilmiştir.

Araştırma, 32 ilin merkez dahil 139 ilçesine bağlı 200 mahalle ve köyünde 3574 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Her bir mahallede gerçekleştirilen 18 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulanmıştır.

Andy-Ar’ın son seçim anketini okumak için tıklayın.

Metropoll’un son seçim anketini okumak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.