Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi’nin ölümünde soru işaretleri doğuran görüntüler

Dün Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi güvenlik kameralarına ve gazetecilerin kayıtlarına farklı görüntülerle yansıdı.

Ortaya çıkan görüntüler farklı yorumları ve analizleri beraberinde getiriyor. Nitekim konuyla ilgili ilk analizi gazeteci Ahmet Şık yaptı. Şık, analizinde olayın başlangıcında yaşanan garipliklere özellikle işaret etti.

İki polisin herhangi özel bir önlem almadan saldırganların bulunduğu taksiye yaklaşması, kapıyı açması sonra da her iki polisin arabadan açılan ateşle öldürülmeleri fazlasıyla yadırganan bir manzara ortaya koyuyor.

Ne var ki gariplikler bundan sonra daha da karmaşık bir hal alıyor.

Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı ve öldürüldüğü noktada yapılan iki kayıt var. Bunlardan biri olaydan sonra hemen medyaya yansıyan Doğan Haber Ajansı’na (DHA) ait görüntüler. İkincisi ise Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirinin çektiği ve dün gece dolaşıma giren kayıt.

İkinci görüntü önemli çünkü Tahir Elçi bu ikinci görüntüleri çeken kameramanın arkasında ve gelişmeyi aslında izliyor. (Fotoğraf 1)

Fotoğraf 1: Tahir Elçi en son olarak DİHA kameramanının arkasında sokağa doğru bakarken DHA kameramanı tarafından görüntüleniyor.
Fotoğraf 1: Tahir Elçi en son olarak DİHA kameramanının arkasında sokağa doğru bakarken DHA kameramanı tarafından görüntüleniyor.

Her iki kayıt dikkatle incelendiğinde şunlar net bir şekilde görülüyor:

1) Tahir Elçi’nin olduğu yerde önde bulunan sivil polis memuru sokakta kendisine doğru koşan birinci şahsa ateş etmiyor; onu pas geçiyor. Polis ikinci kişiyi hedef alıyor. (Video 1)

VİDEO 1:

2) Sokağın içine doğru koşan birinci şahıs silahını kabzası değil de namlusundan tutuyor. Yani silahını polise doğrultmamış durumda. (Fotoğraf 2 – Video 2)

silahli-adam
Fotoğraf 2: Tahir Elçi’nin bulunduğu noktaya koşan şahıs silahını namlusundan tutuyor.

3) Silahını namlusundan tutan kişiyi pas geçen öndeki polis, kendisine doğru koşmaya başlayan ikinci bir kişiye seri şekilde ateş ediyor. (Video 2)

4) Polis kendisine 1 metre yaklaşan şahsı etkili şekilde yaralayamıyor. Zira polisin sıktığı kurşunlar zanlıya çarpıp geri geliyor. (Video 2 / 13-20’inci saniyeler arası) (Bu polis daha sonra cebinden başka bir silah çıkarıp onu kullanmaya başlıyor.  Video 4)

5) Bu arada polisin hedef aldığı bu ikinci şahıs da ateş etmiyor; silahını ileriye doğru fırlatıyor (Bu silahın Tahir Elçi’nin ayağı dibinde görülen silah olduğu düşünülüyor.) (Video 2)

VİDEO 2:

Bundan sonra yine kafa karıştıran görüntüler kaydediliyor:

1) Basın mensupları cami duvarının dibine sığınıyor. Ancak başlarda basın mensuplarıyla birlikte gelişmeleri izleyen Tahir Elçi’nin onlarla birlikte hareket etmediği anlaşılıyor. (Bir ihtimal kendisine yönelik birşey olacağını düşünüp bölgeden uzaklaşmaya niyetleniyor. Ancak arkasından ensesine isabet eden bir kurşunla ölüyor.)

2) Kaçan 2 kişi ardından üç polis memuru tam Tahir Elçi’nin olduğu tarafa doğru eş zamanlı olarak, kontrolsüz sayılabilecek bir şekilde yoğun olarak ateş ediyor. (Otopsi raporunda Tahir Elçi’yi öldüren kurşunun ensesinden girip sol gözünden çıktığının yazıldığı medyaya yansıdı. Yani kurşun Elçi’nin sağ arkasından geliyor. Bu da kurşunun 3 polisin açısından gelmiş olma ihtimalini güçlendiriyor.) (Video 3)

3) Ateş kesildikten sonra ateş eden polislerden biri çekim yapan kameraya hafifçe dönüp bakıyor. (Güvenlik nedeniyle polisin yüzü buzlandırıldı.) (Video 3)

VİDEO 3:

4) İlk başta 1 metreden kaçan şahsı vuramayan ve mermileri geri seken polis, çatışma sonrasında silahını belindeki başka bir silahla değiştiriyor. (Video 4)

5) Bu polisin daha sonra sütun arkasından dikkatli şekilde yere doğru baktığı görülüyor. Baktığı yer önemli çünkü orada Tahir Elçi kanlar içinde yerde yatıyor. (Video 4)

6) Bu polis daha sonra Tahir Elçi sırt üstü yere düşmüşken yüzünün de dönük olduğu karşı tarafta geçiyor. (Bu da polisin yerde yatan kişinin Tahir Elçi olduğunu fark etmemesinin imkansız olduğuna işaret ediyor.) (Video 4)

7) O sırada arkadaki bir polis Tahir Elçi’ye doğru yaklaşıyor ve yere bakıyor. Bu polis Tahir Elçi’yi görüyor ve yüzünde şaşkınlık beliriyor. (Video 4)

8) Önde sütün dibindeki polis yerde duran silahı görüyor ve “Silah var… Gitme” diye Tahir Elçi’nin yanına yaklaşılmasına engel oluyor. (Video 4)

9) Arkadaki polis arkadaşı tehlike olduğu izlenimi verse de saklanma ihtiyacı hissetmeden düşünceli şekilde sakince geriye dönüp yürüyor. (Video 4)

VİDEO 4:

9) Polis veya polisler Tahir Elçi’nin yaralandığına dair herhangi bir işaret vermiyor. Bir yaralı var deniyor. Ambülans için acil çağrıda bulunulmuyor. (Video 5)

10) Polisler çatışma varmışcasına ileriye doğru ateş etmeye devam ediyor. Oysa karşı taraftan ateş sesi gelmiyor. (Video 5)

11) Bir polis memuru 3-4 dakika geçtikten sonra gazetecilere siz uzaklaşın diyor. (Video 5)

10) Halen kimse Tahir Elçi’yle ilgilenmiyor. Merhum orada belki halen hayattayken ve hastaneye yetiştirilebilecekken yerde yatmaya devam ediyor. Ve hayatını kaybediyor.

Video 5:

Dicle Haber Ajansı (DİHA) kaydının tamamı:

Doğan HAber Ajansı (DHA) kaydının tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.