Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır, İsrail’den Türkiye’yi Gazze’den uzak tutmasını istedi

İsrail basının önemli gazetelerinden Haaretz’de bugün (8 Ocak 2016) yayınlanan bir haber Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Barak Ravid imzalı habere göre İsrail Hükümeti ile temasa geçen Sisi Hükümeti, İsrail’den Türkiye’yi Gazze’den uzak tutmasını istedi. Geçtiğimiz Nisan’da Sisi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşme ardından Gazze sınırı altında tünel kazanların ömür boyu hapis cezası ile yargılanmalarını öngören bir kararname yayımlamıştı.

Çağrı Ekiz’in Türkçe’ye çevirdiği haberin orijinalini bu linkten okuyabilirsiniz.

Mısır, İsrail’den Türkiye’yi Gazze’den uzak tutmasını istedi

Mısır İsrail’den Türkiye ile başlatılan yeni uzlaşma süreci konusunda bilgi istedi. Kudüs’teki üst düzey yetkililerin Haaretz’e yaptığı açıklamada Mısır, Türkiye’ye Gazze Şeridi ile ilgili herhangi bir rol biçilmesi ihtimaliyle ilgili tereddütlerini iletti ve İsrail’e Gazze’ye uygulanan abluka kapsamındaki kısıtlamaların yumuşatılması ile ilgili olarak söz verip vermediğini sordu.

Konunun diplomatik hassasiyeti sebebiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen söz konusu yetkililer Mısır hükümetinin rahatsızlığının kaynağının İsrail medyasında birkaç hafta önce çıkan haberler bulunduğunu vurguladılar. Bu haberlere göre Türkiye ile uzlaşma görüşmelerinde bir dönüm noktasına varılmıştı. Ayrıca Türk medyasında İsrail’in Gazze’ye yönelik deniz ablukasını yumuşatma yönünde belirgin adımlar atması konusunda mutabık kalındığına dair haberler çıkmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer, İsrail’in Kahire büyükelçisi Haim Koren ile bir araya gelerek bu haberlerin gerçek olup olmadığını, İsrail’le Türkiye’nin uzlaşmak üzere olup olmadığını sordu. Tel Aviv’deki Mısır Büyükelçiliği’ndeki geçici maslahatgüzar da yakın zamanda Kudüs’teki Dışişleri yetkilileri ile yaptığı görüşmede benzer mesajlar aktarmıştı. Mısır, Gazze Şeridi ile ilgili olarak İsrail’in Türkiye’ye verebileceği her türlü imtiyaza itirazını dile getiriyor.

Aynı üst düzey yetkililer son iki yılda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ciddi bir ayrılık bulunduğunu hatırlatıyorlar. Bu krizin arka planında Türk hükümeti ve AKP’nin Mısır’daki Müslüman Kardeşler hareketi ile devrik Başkan Mursi’ye verdiği destek var.

Mursi bir askeri darbeyle devrildiğinde Erdoğan durumu sert şekilde eleştirmişti ve bugüne kadar da Sisi’yi Mısır Cumhurbaşkanı olarak tanımış değil. Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Kasım 2013’te Türk büyükelçisi sınır dışı edildi, o zamandan beri de iki ülke arasındaki ilişkiler en düşük seviyede sürdürülüyor.

Türkiye’nin Gazze’deki Hamas rejimi ile yakın ilişkileri iki ülke arasındaki gerilimin bir diğer sebebiydi. Sina Yarımdası’nda, Gazze Şeridi ile olan sınırı tamamen kapatan Mısır, bu yolla Hamas üzerinde azami baskı oluşturmayı hedefliyor ve bu bağlamda İsrail’in kısıtlamalarını yumuşatma eğilimine karşı çıkıyor. Hele bu eğilim Türklerin Gazze’de müdahil olması anlamına geliyorsa.

Geçen hafta Erdoğan, İsrail’le yapılan anlaşmaların bir parçası olarak Türkiye’nin doğrudan Gazze’ye bir gemi göndermek istediğini, bu yolla bölgeye elektrik ve inşaat malzemesi temin etmeyi planladığını söyledi. Erdoğan, İsrail’in, eğer yardım Türkiye üzerinden giderse, Gazze’deki ablukayı kaldıracağını söylediğini de sözlerine ekledi.

Yine geçen hafta, Hurriyet Daily News haberine göre, Türkiye İsrail’den Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için “sınırsız erişim” talep etti. Haberde üst düzey Türk yetkililerin, İsrail’in buna izin vermesinin, Türkiye tarafından, İsrail’in bütün şartları yerine getirmesi olarak değerlendireceği belirtiliyordu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili ise Mısır ile Türkiye arasındaki krizin Türkiye ile uzlaşmayı zorlaştıran bir faktör olduğunu söyledi. Aynı yetkiliye göre Başbakan Benyamin Netanyahu Türkiye ile ilişkileri onarmak için Gazze konusunda yapılacak bir anlaşmanın İsrail’in Mısır’la stratejik bağlarına zarar vermesinden endişe ediyor. Buna göre üst düzey İsrailli yetkililer Mısır ve Türkiye arasında arabuluculuk ederek tansiyonu düşürmeye ve Mısır’ın Gazze’deki Türk müdahalesine itirazını yumuşatmaya çalışıyorlar ama henüz başarıya ulaşabilmiş değiller.

İsrail Dışişleri Sözcüsü Emanuel Nahşon da Mısır’ın İsrail’den Türkiye ile görüşmelerde bir neticeye varılıp varılmadığı ile ilgili bilgi istediğini doğruladı. “Mısır’la diyaloğumuz çerçevesinde Türkiye konusu da görüşüldü. Mısır işlerin ne durumda olduğunu bilmek istiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.