Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atatürk’ün ilk anıt heykeli: 1926’daki açılış töreninden görüntüler

Günümüzde İstanbul Sarayburnu’nda bulunan Atatürk Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anıt heykeli olma özelliğini taşıyor. 3 Ekim 1926’da açılışı yapılan heykelin Türkiye’deki ilk Atatürk heykeli olması dışında bir diğer önemli özelliği ise İslami geleneklere aykırı olan heykel sanatının ilk kez kamusal alanda sergileniyor olmasıydı. Heykel, İstanbul Belediyesi tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel‘e yaptırılmış ve dönemin belediye başkanı Şehremini Emin Erkul (1924-1928) tarafından açılmıştı.

Dünyanın en zengin belgesel ve sinema arşivine sahip İngiliz “British Pathe”nin 1926’daki açılış törenini kaydetmiş ve ölümsüzleştirmişti. Günümüzde 20 saniyelik bir video olarak yansıyan kayıt “Kadım Dini Yasak – 1926” (Ancient Religious Ban – 1926) başlığı ile Pathe’nin arşivlerinde yer alıyor. 20’inci yüzyılın başlarında dünyanın dört bir köşesinde yaptığı görüntülü haberlerle ünlenen İngiliz ajans, açılış videosunun girişinde “Türkiye’deki ilk heykel (Gazi Mustafa) açılırken, kadım dini yasak sonlanıyor” yazmış.

Heykelin bugünkü görüntüsü:

Sarayburnu_Atatürk_2

Sarayburnu_Atatürk

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.