Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cem Akdağ ile “Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası”

“Türk Basketbolunun 2021’e Yol Haritası” adlı video röportaj dizisinde bu hafta konuğum Cem Akdağ oldu. Daha önce Aydın Örs ve Nur Germen görüşlerini paylaşmıştı.

Yayına Hazırlayan: Ali Emre Mazlumoğlu

Öne çıkan sorular ve cevaplar:

1. Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegre edilmesinde hızla stratejik planın hazırlanması niye önemli?

Önceki yıllara baktığımızda jenerasyon değişiklikleri yavaş yavaş olmamıştı. Şu anki jenerasyon ile “altın” nesli bir araya getirmeliyiz.

2. Yeni “altın” neslin basketbol sistemimize entegrasyonunda hangi evreler olmalı?

Yeni bir organizasyon yapmamız şart.

3. TBF, A Milli takım teknik ekibini ne kadar süre için belirlemeli? Neden?

Uzun vadeli plan yapılmalı. A Milli takım teknik ekibi ile 5 senelik bir anlaşma yapılmalı. Bu teknik ekibin Ümit Milli takımdan da sorumlu olması lazım. Uzun süreli bir strateji mutlaka Ümit milli takımı da kapsamalı.

4. Süper Ligdeki yabancı sayısı ve uygulaması nasıl olmalı?

Herhangi bir ayrım yapmadan 5 yabancının yeterli olacağını düşünüyorum. 6 yabancılı sisteme göre daha iyi olacaktır.

Karşıyaka’nın kazandığı şampiyonlukta atletik yabancıların faktörü önemliydi. Bu sebeple yabancı kuralını değiştirmek kulüpler açısından kolay olmaz.

Türk oyuncusunun Amerikalılar ile mücadele etmesinden ve o basketbolun oynanması taraftarıyım. Eğer Avrupalı oyuncuların ağırlıklı olduğu sisteme geçilirse o zaman ligimize daha çok Yugoslav kökenli oyuncular gelecek. Ve daha çok düşünerek ve yarı sahada kalarak hücum edilen bir oyun düzenine geçilecek.

Alt yapı turnuvalarına gittim. Yarı saha basketbolunu düşünerek oynayacak oyuncu sayısı bence 30’u geçmez. Alt yapılardaki antrenörler genelde A Takımlarda koça dayalı sistemi kendi takımlarında uygulamaya çalışıyorlar. Bunun yerine daha serbest bir sistem ile oynatarak kaliteli oyuncu adedi artabilir.

5. Geliştirme Liginin olmalı mı? Nasıl? Kulüp organizasyonlarında Bireysel Gelişim Antrenörü olmalı mı?

Geliştirme liginin kesin organize edilmesi lazım.

Maddi problemlerden dolayı bu ligin düzenlenmediği konuşuluyor. Bölge karmaları arasında maç organizasyonları yapılabilir.

Bireysel Gelişim antrenörü mutlaka olmalı. Bu antrenörler basketbol oynamış olmalı.

Bir oyunucnun etkin ve keskin silahları olması lazım. Bunun sayısı 15 olmak zorunda değil. Bireysel Gelişim antrenörü bir oyuncunun silahlarının keskinleşmesini sağlayacak özel çalışmayı detayları ile yaptırması için tecrübeye ve bilgiye sahip olmalı.

NBA’deki en güzel örnek Hakeem Olajuwon’ un birçok oyuncuya post-up öğretmesidir. Kobe Bryant dahil olmak üzere. Bireysel Gelişim antrenörünün eğitimi normal basketbol antrenöründen ( koçundan ) farklı olması lazım. Galatasaray’da seninle beraber çalıştığı dönemde Levent Topsakal bu tarz antrenörlük yapmıştı.

6. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı antrenöre belirli kriterler getirilmeli mi? Bench’teki teknik ve idari kadroda kaç yabancı olmalı?

Baş antrenörlere kriter getirilmeli. Bu kriterlere TBF ve TUBAD karar vermeli.

Bench’te sadece 1 yabancı antrenör olması taraftarıyım. Yine de yabancı yardımcı antrenör getirmek isterlerse, onları sadece antrenmanlarda kullansınlar. Yabancı baş antrenörün maç atmosferinde yanında bir Türk antrenörü olmasını isterim, Böylelikle Türk antrenörlerin yetişme şansı yakalayacağını düşünüyorum.

7. Basketbolumuzun önemli unsurlarından hakemlerin gelişmesi ve yeni jenerasyonların yetişmesi için ne gibi önerileriniz olur?

En şanslı basketbol unsurları hakemler,çünkü yabancı oyuncu, yabancı, idareci, yabancı antrenör var ama yabancı hakem yok.

Türkiye’de daha evvel yapılan organizasyonlarda basketbol antrenörleri hakem seminerlerinde konuşma yapar, antrenör gözüyle basketbolu anlatırdı. Antrenör ve hakemler basketbola farklı açılardan bakarlar. Bu uygulamanın iletişimi arttırdığını düşünürüm.

Yeni hakem jenerasyonunun yetişmesi konusunu Necip Kapanlı’ ya sormak lazım bence.

Cem Akdağ kimdir?

1956 Samsun doğumlu, eski basketbolcu ve basketbol antrenörü olan Cem Akdağ Marmara Üniversitesi BESYO (Anadolu Hisarı Spor Akademisi) mezunudur.

Galatasaray, ODTÜ ve Eczacıbaşı basketbol takımlarında oynamıştır. 1982 yılında Galatasaray A takımının kaptanıyken sakatlanıp basketbolu bırakmak zorunda kaldı.

1980 yılında henüz oyuncuyken Galatasaray altyapısında antrenörlüğe başladı, daha sonra 1985-1988 yılları arasında Eczacıbaşı Altyapı takımlarında antrenörlük yaptı 1989-1993 yılları arasında tekrar Galatasaray alt yapısına geri döndü ve aynı dönemde Yıldız milli ve Genç milli takımlarında baş antrenör olarak görev aldı.

Cem Akdağ’ın antrenörlük Kariyeri:

Milli Takımlar:

· 1991-1992 Türkiye Yıldız Erkek Yardımcı Antrenörlüğü

· 1992-1993 Türkiye Yıldız Erkek Antrenörlüğü

· 1993-1994 Türkiye Genç Erkek Antrenörlüğü

· 1999-2007 Türkiye A Bayan Antrenörlüğü

Kulüp Takımları:

· 1993–1994 Beşiktaş Erkek Yardımcı Takım Antrenörü

· 1994–1995 Beşiktaş Erkek Takım Antrenörü

· 1995–1996 Karşıyaka Erkek Takım Antrenörü

· 1996–1997 Galatasaray Erkek A Takım Yardımcı Antrenörlüğü

· 1997–2001 Brisa A Bayan Takım Antrenörü

· 2007–2009 Galatasaray A Bayan Takım Antrenörü

· 2009–2010 Galatasaray A Erkek Takım Antrenörü

· 2012-2013 Royal halı Gaziantep B.Belediyesi Antrenörü

· 2013-2014 Olin Edirne Antrenörü

Hazırlayanlar:

Murat Özyer
Ali Emre Mazlumoğlu

Destek verenler:

www.medyascope.tv
www.basketfaul.com
www.basketdergisi.com

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.