Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün Medyascope.tv’ye verdiği “Özgür Medya Öncüsü Ödülü”nü Ruşen Çakır teslim aldı

Medyascope.tv, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından dünyanın en prestijli gazetecilik ve medya ödüllerinden biri olan “Özgür Medya Öncüsü Ödülü”ne (Free Media Pioneer Award) layık görüldü.

Bu akşam Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen IPI Dünya Kongresi’nde Medyascope.tv adına ödülü alan gazeteci Ruşen Çakır yaptığı teşekkür konuşmasında, ödülün Medyascope.tv’yi onurlandırdığını ve cesaretlendirdiği belirtiği konuşmasını “Sizi mahcup etmemeye çalışacağız, söz!” diyerek bitirdi.

Ruşen Çakır’ın teşekkür konuşmasının Türkçe metni:

Benim ülkemde, Türkiye’de, medya ve gazetecilik denince, bir süredir akla hep olumsuz şeyler geliyor: Yargılanan, hapse atılan, işten çıkarılan gazeteciler; el konulan gazeteler, televizyon kanalları, sosyal medyaya getirilen yasaklar, kısıtlamalar; sansür, otosansür…

Böyle bir ülkede, 20 Ağustos 2015 günü ‘Çünkü Özgür’ mottosuyla bir portal için start verdik: Medyascope.tv.

Sonundaki tv ekini rasgele seçmedik. Zira ülkemizde ve dünyadaki haber sitelerinin ezici çoğunluğunun aksine yazı değil video ağırlıklı bir mecra yaratmak istedik. Üstelik başta periscope olmak üzere, yeni teknolojik imkanlarla yaptığımız yayınları izleyicilerimize canlı olarak iletmeyi tasarladık.

Şu noktanın altını çizmeme izin verin: ‘Çünkü özgür’ derken sadece siyasal iktidarla aramızdaki mesafeyi tarif etmeyi hedeflemedik. Zira günümüzde gazeteciliğe yönelik risklerin tamamı devlet kaynaklı değil. Öncelikle rating kaygısının basın özgürlüğü önünde ciddi bir engel olduğunu düşünüyoruz.

Medyascope’tan haberdar olanların, ki bunların içinde Türkiyeli olmayanlar da var; bize genellikle iki soru soruyorlar: İlki malum, ‘Başınıza bir şey gelir mi?’ oluyor. Kısa bir süre sonraysa ‘buradan nasıl para kazanacaksınız?’ sorusu geliyor.

Açıkçası her iki soruya da tatminkâr cevaplar verebildiğimiz söylenemez. Ama duruşumuzu şu saptamayla netleştirmeye çalışıyoruz: Bir gazeteci, hele Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsa, öncelikle var kalmalıdır; ama mesleğini sürdürerek var kalmalıdır.

İşte medyascope’ta bir grup insan, hep birlikte tam da bunu deniyoruz. Ki içimizde herkes gazeteci değil. Zaten medyascope projesinin bana göre en önemli artılarından biri, meslekten gazetecilerle, özellikle yeni teknolojilere yatkın ve toplumsal duyarlık sahibi yurttaşları bir araya getirmeye çalışması.

Evet, önümüzde kötümser, umutsuz olmak için bir yığın gerekçe var ama biz iyi bir şey yaratabilme umudunu hep diri tutmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken tanımadığımız/hiç görüşmediğimiz, belki de hiç tanışıp görüşmeyeceğimiz çok sayıda kişiden destek ve yardım alıyoruz.

Bu desteklere ek olarak, daha bir yaşımızı doldurmadan IPI’dan bu ödülü almış olmamız hiç de yanlış bir yolda olmadığımızı gösteriyor. Bu açıdan bu ödülün bizler için değeri, tasavvur edemeyeceğiniz kadar fazla.

Merak etmeyin: devam edeceğiz, gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz; zira umuyor ve inanıyoruz ki buradan bir şey çıkacak.

Kaldı ki, bir köşede ‘zaten bizim meslek, gazetecilik çoktan öldü’ diye kendimizi daha fazla tüketmektense yeni şeyler denemek her zaman daha iyidir.

Medyascope’a emek veren bütün arkadaşlarım adına bizi bu ödülle onurlandırdığınız ve cesaretlendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizi mahcup etmemeye çalışacağız, söz!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.