Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cihangir’de dükkanı saldırıya uğrayan Koreli plakçı: “Böylesi aptallıklara yenilmemeliyiz”

17 Mayıs gecesi, İstanbul Firuzağa’da Radiohead etkinliğinin, Ramazan gerekçesiyle saldırıya uğrayan Velvet Indieground plak dükkanının sahibi Güney Koreli Seogu Lee, dükkanın Facebook sayfasından açıklama yaptı.

İngilizce yapılan açıklamada, kendisine destek olan herkese teşekkür eden Lee, “O gece yaşanan korku ve şok, sadece beni değil, o talihsiz geceye katılan, müziğin gücüne ve sevgiye inancı olan tüm müzikseverlere acı verdi, dehşete düşürdü ve üzdü” diyerek “Böylesi aptallıklara yenilmemeliyiz” mesajını verdi. Herkesi dükkanına davet eden Lee, açıklamasının sonuna Korece olan ve adı “Sonra yalnız ve komik dükkan” olan bir şarkı ekledi.

İngilizce yapılan açıklamanın Türkçesi şöyle:

Bütün destekleriniz, dayanışmanız ve sevginiz için teşekkür ederim. Çoğu mesajı okuyamasam da size gerçekten çok minnettarım.

Bu mesajlara minnettar olduğum kadar daha çok sevgiye ve desteğe ihtiyacı olabilecek misafirlerime olanlar için korkunç derece de üzgünüm.

O gece yaşanan korku ve şok, sadece beni değil, o talihsiz geceye katılan, müziğin gücüne ve sevgiye inancı olan tüm müzikseverlere acı verdi, dehşete düşürdü ve üzdü.

Ama böylesi aptallıklara yenilmemeliyiz. Bu davranışı açıklayacak başka bir terim bulamıyorum. Hiçbir şey vahşiliği savunamaz. İyi ki umutlarımız ve düşlerimiz daha büyük ve daha güçlü. Ve sizden gelen bütün sıcak mesajlar inancımın ihanete uğramadığını kanıtlıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi ruh halim bozuk. Beynim dona kalmış halde. Zihnim yok. Geleceğim komada, o andan beri benim zamanım onca şeyden sonra o trajik akşamda durdu. Orada değildim. Hiçbir yerde değildim. Bu nedenle sessizliği korumak zorunda kaldım.

Dün geceden beri bir birkaç yazıya bakabildim. Ve çok geç olmadan birkaç şeyi açıklığa kavuşturma kararı aldım.

Hiçbir şeye kadar verilmedi. Hiçbir şey söylenmedi. Bütün bahsettiğim şey sizin avukattan- o zamandan beri bana yardım eden Eren- duyduğunuz kiralama sözleşmemin geçerliliği. Mağazayı kapatmak gibi bir planım yok ve kimse şimdiye kadar bana bunu yapmamı sormadı.

  1. Hiçbir gazeteciyle konuşmadım ve konuşma planım da yok. Eğer benim ve mağazam hakkında bir haber olursa avukatımla yayınlanmadıkça ya da burada yazılmadıkça(facebook sayfasından) lütfen okuduklarınıza veya okuyacaklarınıza inanmayın.
  2. Saldırganların Türklerin veya Müslümanların genelini temsil ettiğini düşünmedim. Lütfen onlarında adına özgür dilemeyin. Benim için üzgün olmayın. İnanıyorum ki Müslümanlar diğer dinlere göre daha fazla tolerans sahibiler. 6 yıldır Türkiye’de yaşayan bir insan olarak yeteri kadar öğrendim. Ama her ülkede onlara karşı savaşmamız gereken bu aptallar vardır. Sadece onlara karşı şansızdık. Ve bu olay bütün bir ülkeyi suçlamak için kullanılmamalı.
  3. Bu haydutların mazeretleri olarak söyledikleri şeyleri duymaktan ötürü çok kızgınım ve hayal kırıklığına uğradım. İçerde olduğumdan beri dışarda gerçekten neler olduğunu bilmiyorum. Ama bu müziksever insanları bütün hayatım boyunca gördüm. Onlar hayal edebileceğiniz en barışçıl insanlar. Eğer varsa, onların tek suçu bu güzel müzik etkinliğini deneyimlemekten çok mutlu olmaları. Bu insanların sadece farklı görüşte olduğu için birine hakaret edebileceklerini hayal edemiyorum. Daha önemlisi her zaman dışarda olan bir şahidim var. Eğer gerek olursa ifade verecek. Ama inanmak zor olsa da eğer onlar doğruyu diyecek olursa, neden içeriği gelip beni darp ettiler ve beni dışarı çıkararak hakaret ettiler? İçeri girmek yerine bana şikayet edebilir ya da polisi arayabilirlerdi. Bu yapmak için medeni bir yol değil mi?
  4. Burayı açtığım zaman, dükkanın karakterini yansıtacak müzikler topladım. (Burası bir plak dükkanı ve plaklar dışında bir şey satmıyorum.) Çoğu kişi tanımıyordur ama aşağıya Lee SangEun’un “Lonely Loony Lounge” şarkısının linkini koydum. Eğer elinizde kartvizitim varsa, üzerinde hala “yalnız ve garip” yazdığını görürsünüz. Bu sözü o şarkıdan uyarladım. Dükkanımın toplumsal itiraz üretilecek bir yer olması gibi bir niyetim yoktu. Dükkanım zihnimin huzur bulabildiği bir barınak, benzer beğenilere sahip olan insanlarla tanışma yeri benim için. Etrafım müzikle birbirine bağlanmış, benzer inançlarla sarılsın isterdim. Dükkanımın sevgi ve güvenle dolmasını dilerdim.
  5. O akşamdan sonra tamamen sevgiyi görmek istememe rağmen, ismin ve mağazam altında daha çok çatışma görüyorum. Şu an en kötü korkum bu.

Daha fazla yanlış anlaşılmayı önlemek için, bu mesajdan sonra herhangi bir telefona, mesaja ve e-maile cevap veremeyeceğim.

İyi bir niyete sahip olsanız dahi lütfen bana ulaşmayı denemeyin. Henüz hiçbirine hazır değilim.

Hala o akşam hakkında söylenecek çok şey var. Ama şu an duygularımı ifade edemiyorum.

Yalnızda eğer aynı yalnızlığı, hüznü hissediyorsanız benim yalnız ve garip mağazamı ziyaret edin lütfen ama bu utanç

Duygularımızı konuşuyor ve paylaşabiliyor olacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.