Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Euro 2016’nın en pahalı puanları Türkiye’ye mal oldu

Türk Milli Takımı, 3 maçta aldığı 3 puanla Euro 2016 defterini kapattı. İlk kez 24 takımla düzenlenen turnuvada, Milli Takım’ın Hırvatistan ve İspanya karşısındaki kötü performansı ağır eleştirilere neden oldu.

Peki rakamlar ne diyor? Türkiye, gerek takım değeri gerekse Fatih Terim’in aldığı ücret ile orantılı bir performans gösterdi mi?

ING Bank’ın yayınladığı “Cup-o-nomics 2016” araştırmasına göre 171 milyon euro değer biçilen Türkiye Milli Futbol Takımı, hanesine yazdırdığı her puanı 57 milyon euroya mal etmiş oldu (Tablo I). Bu performansıyla Türkiye, takım değeri olarak Euro 2016’nın en değerli 10’uncu takımı olsa da, puan maliyeti itibariyle 24 takım arasında 12’nci olabildi. Euro 2016’da alınan her puanın ortalama maliyeti 53 milyon euro oldu.

Kazandıkları her puanın maliyeti dikkate alındığında turnuvanın en başarılı takımı Macaristan. 28 milyon euro değer biçilen Macaristan, aldığı her puanı 5.6 milyon euroya mal ederken, İzlanda aldığı her puanı 8 milyon euro mal etti. Buna göre en başarısız takımı beher puanı 181 milyon euroya mal eden İsveç.

Euro 2016 – Takım değeri bazında puan maliyeti (Tablo I)

MilliTakım_puananalizi
*: Kaynak: Cup-o-nomics 2016 / ING Bank

Rakamlar, teknik direktörlerin ücretleri ve ülkelerin aldıkları puana göre analiz edildiğinde ise (Tablo II), Euro 2016’nın en pahalı teknik direktörü 1.15 milyon euro ile Avusturya Milli Takım Teknik Direktörü Marcel Koller oldu. Fatih Terim 900 bin euro ile ikinci sırada yer aldı. Euro 2016’nın ortalama teknik direktör ve puan maliyeti 225 bin euro; yani Türkiye için ortalamanın 3 katından fazla bir maliyet söz konu.

Euro 2016 – Teknik direktörün kazandırdığı her puanın yıllık kazancına oranı (Tablo II)

TeknikDirektör_analizi.jpg
*: Yıllık kazançlar İngiliz Daily Mail gazetesine dayandırılmıştır.

Ne var ki ülkelerin zenginlikleri farklı. Bazı ülkeler futbola daha fazla para harcayacak güce sahipken, bazı ülkeler de gelirleri düşük olduğu için nispeten daha az para harcayabiliyorlar. Bunun analizini yapmak için Euro 2016’ya katılan ülkelerin kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları’nı (GSYH) dikkate alarak hesaplama yapmak gerekiyor.

Buna göre 24 ülkenin grup maçlarında elde ettiği puan ve teknik direktör maaşlarını, ilgili ülkenin kişi başına GSYH’na orantı kurularak karşılaştırıldığında, Fatih Terim Euro 2916’nın açık ara ile en pahalı teknik direktör olduğu anlaşılıyor (Tablo III). Terim, Euro 2016 ortalamasının 12 katından fazla bir maliyet oluşturmuş Türkiye için.

Terim’i Avusturya Teknik Direktörü Marcel Koller ve İngiltere Teknik Direktörü Roy Hodgson takip ediyor. Buna göre Euro 2016’da en ucuz teknik direktörleri ise şöyle sıralandı: Galler Teknik Direktörü Chris Coleman, Polonya Teknik Direktörü Adam Nawalka ve Slovakya Teknik Direktörü Jan Kozak.

Euro 2016 teknik direktörlerin ülke bazında maliyet çarpanları (Tablo III)

TeknikDirektör_carpan
*: Kaynak: http://www.dailymail.co.uk/    **: Dünya Bankası (Satın Alma Paritesi bazında)    ***: “Teknik direktör çarpanı” ilgili spor adamının yıllık kazancı bazında kazandırdığı beher puanın ilgili ülkenin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına bölünmesiyle elde edilmiştir.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.