Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy Rexx Sineması kapanma tehdidi altında

https://www.youtube.com/watch?v=Br8P4N4MR40&feature=youtu.be

İstanbul Kadıköy’de 1962 yılında perdelerini açan Rexx Sineması yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mülkün sahibi Rum Ortodoks Vakfı sosyal medyadan gelen tepkiler sonucunda bekleme kararı aldı. Ancak sinema müdürü Aynur Sakalar, vakfın amacından vazgeçmeyeceğini, buranın yıkılmasının an meselesi olduğunu söylüyor.

 

Afife Jale’nin ilk oyun oynadığı yer özelliği taşıyan bina Cumhuriyetin ilk yıllarında Apollon Tiyatrosu olarak hizmet verdi. Daha sonra Hale Sineması adını aldı. 1962 yılında adı Reks olarak değişti. (Bu adın bir düğün salonundan alındığı rivayet ediliyor) Son yıllarda adında küçük bir değişiklikle Rexx Sinemaları olarak sinemaseverlere hizmet sunuyor.

930 koltuk kapasitesine sahip olan Rexx Sineması’nın sahibi Viron Anas yurtdışında yaşıyor. Anas’ın babası 1962 yılında son halini verdikten sonra sinemayı Rum Ortodoks Vakfı’na devretmişti.

 

Vakfın avukatı yaklaşık bir hafta önce Viron Anas ve sinema müdürüyle görüşerek ödenen kirada iki kata yakın artış talep etti. Bunu ödemekte zorlanacaklarını vurgulayan sinema müdürü Aynur Sakalar, “Viron Bey ile konuşulan tam fiyat bilgisine vakıf değilim. Ancak Rum Ortodoks Vakfı burayı kapatmakta kararlı. İki katı kadar bir kira artış talebi bunu gösteriyor. Ben burada 7 yıldır çalışıyorum. Dün (27 Haziran 2016) sinemayı kilitlemek üzereydik. Günlerdir kapanacak telaşıyla film alamıyoruz, altı salonlarımızdan dördünü kapattık” dedi.

 

Kadıköy’de sadece iki tane sinema salonu olduğunu belirten Aynur Sakalar şöyle devam etti: “Şu an için Vakıf sosyal medyadaki tepkiler üzerine geri adım attı ve bize bekleyeceklerini ilettiler. Biz ne olursa olsun burayı sonuna kadar savunacağız. Burasını muhtemelen bir AVM yapmayı planlıyorlar, kulağımıza bunlar geliyor. Ancak biz buranın bir kültür salonu, sinema salonu olarak tarihiyle birlikte korunmasını istiyoruz. Emek Sineması gitti burası gitmesin istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.