Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit’in artçı sarsıntıları devam ediyor: Brexit’in mimarı UKIP lideri Nigel Farage istifa etti

23 Temmuz’da yapılan referandum ile Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alan İngiltere’de siyaset sahnesi tek kelimeyle toz duman olmuş durumda. “Çıkalım” kampanyasının bir numaralı ismi Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage, “Ben üzerime düşeni yaptım” diyerek bu sabah istifa ettiğini açıkladı.

farage-EU_3568019b
52 yaşındaki Nigel Farage, Kasım 2010’dan beri UKİP liderliğini yürütüyordu. Farage 1999’dan beri de Güney-doğu İngiltere’nin temsilcisi olarak Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilliği yapıyor.

Referandumun ardından Farage yaptığı açıklamalarda tüm siyasi hayatını Brexit’i hayal ederek kurduğunu söylemiş ve “23 Temmuz”un İngiltere’de bağımsızlık bayramı ilan edilmesi gerektiğini söylemişti. Farage’ın, referandumun ardından üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı bir konuşmada Avrupalı meslektaşlarını “Bunlar işsiz güçsüz adamlar” diye aşağılamasıyla gündem olmuştu.

Brexit kararı ardından, AB’yi referanduma götüren Başbakan David Cameron da partisinin başkanlığından ve dolayısıyla da başbakanlıktan istifa etmişti. Muhafazakâr Parti’nin Eylül’de yapılacak kongresinde İngiltere’nin yeni başbakanı belirlenecek.

Cameron’un istifası ardından, Farage ile birlikte Brexit’in en önemli isimlerinden olan Boris Johnson’ın iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin liderliğine soyunması beklenirken, bir anda aday olmayacağını açıklaması İngiliz siyaset sahnesini ve iktidar partisini allak bullak etmişti.

Diğer taraftan, muhalefetteki İşçi Partisi’nde de başkan Jeremy Corbyn’e karşı Brexit’e karşı başarılı bir kampanya yürütmediği gerekçesiyle isyan dalgası başlamış, İşçi Partili milletvekilleri Corbyn’e ezici çoğunlukta güvensizlik oyu vermişti.

Brexit’in hemen ardından Nigel Farage’ın yaptığı bu konuşma büyük tepki çekmişti (video İngilizce):

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.