Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzayda tarihi başarı: Juno Jüpiter’in yörüngesine oturdu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ağustos 2011’de fırlattığı “Juno” adlı uzay aracı güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’in yörüngesine başarıyla yerleşti.

2.8 milyar kilometre katederek Jüpiter’e yaklaşan Juno, saatte 265 bin kilometre hızını düşürmek ve Jüpiter’in manyetik çekim alanına girebilmek için roket motorunu ateşledi. NASA’nın California’daki kontrol merkezi Pasadena’da, yerel saat ile 4 Temmuz 23:53’de (TSİ 5 Temmuz 07:00) Juno’dan telsiz sinyallerinin alınmasıyla çalışanlar misyonun başarısını kutladı. Juno Kontrol Merkezi, “Roger Juno, Jüpiter’e hoş geldin” anonsu yaptı.

1.1 milyar dolara mal olan Juno, dünyadan bin 300 kat daha büyük olan Jüpiter’in tüm kozmik yapısını, ilk oluşma halini, iç yapısını, atmosferini ve güneş sisteminin tarihini araştıracak. Jüpiter’de oksijenin ne kadar çok olduğunu tespit edecek. Bu da, gezegendeki su oranıyla ilişkilendirilebilecek.

Jupiter’in yörüngesine oturması için Juno’nun tek bir deneme yapması mümkündü. Eğer Juno başarılı olmasaydı, uzay boşluğuna doğru yol alacak ve 15 yıldır süren proje çöpe gitmiş olacaktı.

Juno’dan haber alan NASA çalışanlarının mutluluğu kameralara böyle yansıdı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.