Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere parlamentosu harekete geçti: Brexit için ikinci referandumu tartışacak

23 Haziran’da yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden çıkma kararı çıkan İngiltere’de Meclis yeniden referanduma gidilmesini isteyen halk çağrısını tartışacak. Tartışma kararı, referandumdan önce dijital ortamda imzaya açılan ve bugüne kadar 4 milyon imza toplayan dilekçe nedeniyle alındı. Dilekçe, referandumda yüzde 75’in altında bir katılım ve yüzde 60’dan düşük bir “Çıkalım” kararı alınması halinde referandumun geçersiz sayılmasını talep ediyor. Referanduma katılım oranı yüzde 72 olmuş, Brexit kararı ise yüzde 52 ile alınmıştı.

Tarihi bir rekorla imza toplayan çağrı, 5 Eylül 2016’da İngiltere Meclisi’nde tartışılacak. Meclis sözcüsü yaptığı açıklamada, tartışma kararının alınmasında çağrıya verilen büyük desteğin etkili olduğunu ve Meclis’teki tartışma sonucunda herhangi bir ikinci referandum kararı alınabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.  

Brexit kararı ardından İngiliz siyaset sahnesinde bomba etkisi yapmıştı. Muhafazakar Parti’nin lideri ve Başbakan Cameron istifasını açıklamış, muhalefetteki İşçi Partisi’nde ise genel başkan Jeremy Corbyn’e isyan bayrağı açılmıştı. Brexit’in en önemli iki savunucusu Boris Johnson ve UKIP lideri Nigel Farage istifa ederek geri plana çekilmişti. Brexit karşıtları Londra’da eylem yaparak referandumun geçersiz sayılmasını talep etmişti.

Önümüzdeki günlerde Muhafazakar Parti, liderlik yarışında tek başına kalan Theresa May’i parti lideri seçerek yeni başbakan olarak belirlemesi bekleniyor.

theresa-may-tuesda_2507793b
60 yaşındaki Theresa Mary May 1997’den beri milletvekili. 2010’dan beri de İçişleri Bakanlığpı yapıyor. Muhafazakar PArti liderliğine seçilmesi kesin gözüyle bakılan Theresa May, Margaret Thatcher’dan sonra İngiltere’nin ikinci kadın başbakanı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.