Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz gecesi bakanlar neler yaşadı?

15 Temmuz’da darbeciler, meydanlarda darbeye karşı çıkmak için sokağa dökülenlere acımasızca davrandı. Tanklar insanların üzerinden geçerken, kalabalıkların bulunduğu yerler tarandı ve bombalandı. Sokakta yaşananların birçoğu kayıt altına alındı ve hâlâ yeni görüntüler çıkmaya devam ediyor. Diğer yandan darbe girişiminin olduğu saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yaşadıkları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Peki ya bakanlar neler yaşadı? O saatlerde neredeydiler ve ne konuştular? The Guardian yazarı Kareem Shaheen bu anları ortaya çıkardı.

Darbe girişiminin başlamasından iki saat sonra dokuz bakan Başbakanlık’taki konferans salonundaydı. Heyecan içerisinde gelişmeleri takip ediyorlardı. Bakanlardan biri darbecileri kastedip “Muhtemelen başarılı olacaklar ve bu gece öleceğiz. Ölmeye hazırlanalım. Bu savaşta şehit düşeceğiz” dedi. Toplantıda bulunan bir görevlinin aktardığı bu sözler aslında darbe girişiminin ilk saatlerinde hükümet tarafından büyük bir karamsarlık olduğunu ortaya koyuyor.

Biraz sonra bu sözleri söyleyen bakan korumasına kendi silahını getirmesini söyledi. Binayı korumakla görevli güvenlik güçleri hemen kapının dışında nöbetteydiler ama ilk saatlerde bakanlar kime, ne kadar güvenebileceklerinden emin değillerdi.

Toplantı sırasında ise en ilginç anlar darbecilerin bildirisinin TRT’de Tijen Karaş’a zorla okutulduğu dakikalardı. TRT ele geçirilmişti. Açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kınarken ülke yönetimine el konduğunu belirtiyordu. Açıklamadan sonra bakanlar tam iki dakika boyunca sessizliğe gömüldü. Ardından içlerinden birisi kasveti dağıtmak için şu şakayı yaptı: “TRT sizi rahatsız etmesin, normal zamanlarda TRT’yi izlemem bile, TRT sadece devlet kanalıdır.

Efkan Ala’ya tuzak

O gün yaşanan en ilginç şeyler biri de İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın başından geçmişti. Ala yanındaki diğer yüksek görevlilerle birlikte saat 17’de askeri karargâha yüksek güvenlik toplantısına çağrılmıştı. Bu onu alıkoymak için yapılmış bir manevraydı. Ancak Ala çok meşgul olduğu gerekçesiyle toplantıya gitmedi ve böylece alıkonmaktan kurtulmuş oldu. Darbe girişimi başladığı sırada da Ankara Esenboğa Havalimanı’nda mahsur kaldı. Ancak dışardaki kalabalığın da güvencesiyle hemen bir kriz masası kurarak durumu oradan yönetmeye çalıştı.

33(12)

Başbakan Binali Yıldırım’ın üst düzey danışmalarından Cemalettin Haşimi ise girişimden haber alınca Başbakanlık Müsteşarlık ofisine gitti. İçeri girer girmez sordu: “Bu gerçek mi?” Cevap şöyle geldi: “Evet, gerçek. Ancak bunun emir komuta zincirinde mi yoksa ordu içindeki bir grup tarafından mı gerçekleştirildiğinden emin değiliz. Saat 22.37’de İstanbul’da bulunan Binali Yıldırım’la iletişime geçtiler. Ulusal kanaldan bu girişimi duyurma kararı aldılar ve TRT’yi çağırdılar. Ancak sadece 10 dakika sonra kanal kapatıldı. Bu nedenle Haşimi özel kanalları arayarak Yıldırım’ın buradan darbe girişimini kınamasını sağladı.
Bu arada Genelkurmay’ın sitesinde yönetimin ele geçirildiğine dair açıklama yayınlandı. Bu açıklama bakanlar arasında darbenin emir komuta zinciri içerisinde yapıldığına dair korkuyu besledi. Bu sırada MİT ve Emniyet binaları helikopterler tarafından saldırıya uğruyordu.

Psikoloji değişiyor
Başbakanlıkta yaşanan atmosfer Erdoğan’ın FaceTime aracılığıyla CNN Türk’te yaptığı açıklamadan ve insanların kalabalıklar halinde sokaklara çıkmasından sonra tamamen değişti. Haşimi bu durumu şöyle açıklıyor: “O psikolojinin tersine döndüğü andı. Kazanacağımızı düşünmeye başladık.” Bu arada bakanlardan biri görevliye dönerek şöyle diyordu: “FaceTime da ne, neden bende yok?” O andan sonra bakanlar topluca Meclis’e gitme kararı aldı.

Yoldayken bakanlar Meclis’in bombalandığı haberini aldı. Cumhuriyet tarihinde Meclis ilk kez bombalanıyordu ve bu Erdoğan’ı desteklemeyenler arasında da tamamen darbe karşıtı bir havanın oluşmasını sağladı. Bütün bir geceyi yorumlarken şöyle diyor Haşimi: “Çok kritik anlardı. Aslında inanılmaz bir şekilde çok iyi organize olmuşlardı. Ancak liderimizin ve insanların darbeye karşı ani hareketleri planları tamamen değiştirdi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.