Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin bir komün köyü: “Şey’sizler” (Belgesel)

Bu berbat günlerde içinde dayanışma, sevgi, barış, huzur, doğa ve börtü-böceğin olduğu “renkli” bir şeylere ihtiyaç duyanlara…

Video & Kurgu: Ka
İkinci kamera: Tuğçe Ölmez
Teşekkürler: Savaş Solak



“Şey’sizler”in hikayesi:

Bu köy “başka dünya mümkün” diyenlerin buluştuğu bir yer… İzmir’e yaklaşık 1 saat uzaklıkta, Menemen’in Dumanlıdağ mevkiinde bulunan İmece Evi önce bir ekolojik kamp olarak tasarlanmış. Ancak öyle kalmayıp önce bir çiftliğe ardından öğrenme-öğretme, deneyim aktarma mekanına dönüşmüş.

İmece Evi’nin kurucusu İsmail Yenigün’ü bu fikre iten ise farkına vardığı “tutarsızlıklar”. Bunu “ağzımız antikapitalist, anarşist, sosyalist; ancak yaşantılarımız kapitalist.” cümlesiyle özetliyor.

Burayı diğer bir çok ekolojik kamp, çiftlik veya alternatif tatil yerinden ayıran en belirgin fark; kapitalizmin tüketiciliğinden uzakta, dayanışmanın, birlikte üretmenin, bitki, hayvan ve insanla barış içinde yaşamanın esas alındığı bir yer olması.

Kendi elektriğini kendisi üreten, suyunu dağdan getiren, hiçbir kimyasal temizlik malzemesi kullanmayan İmece Evi sakinleri evlerini de geleneksel yöntemlerle inşa ediyor. Saman balyaları, odun veya taşların kullanıldığı evlerde çivi, bazı alet edevat gibi temel malzemelerin dışındaki her şey ya çevreden ya da İzmir’deki bit pazarından veya hurdacılardan ikinci el olarak alınıyor.

Buzdolabı yerine kuyuyu, hazır sabun yerine kül suyu ve zeytin yağından ürettikleri sabunları kullanan ev sakinleri ve gönüllüler tarlada, barınak inşaatlarında ve mutfakta dayanışma içerisinde çalışıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.