Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Olimpiyat Oyunları tartışmaların gölgesinde başlıyor

Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenecek 31. Yaz Olimpiyat Oyunları bu gece sabaha karşı Türkiye saati ile 02.00’da tarihi Maracana Stadı’nda yapılacak olan törenle başlayacak. 4 yılda bir düzenlenen oyunlar bu yıl 5-22 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Oyunlarda toplam 10.500 sporcu yarışacak. Oyunlar için dünya çapında artan mülteci sorunu da göz önüne alınarak 10 kişiden oluşan mülteciler takımı oluşturuldu. Ayrıca Kosova ve Güney Sudan da organizasyonda ilk kez yer alacak. Golf ve Rugby bu sene yarışmalar arasına eklenen sporlar oldu.

Olimpiyat Oyunları sporseverler arasında her zamanki gibi büyük bir heyecan yaratsa da tarihteki en tartışmalı oyunlardan biri olmaya aday.

Bu tartışmalar yıllar öncesinden başladı. Organizasyonun Rio’ya verilmesi ülkede büyük ölçüde huzursuzluğa neden olmuştu. Olimpiyatlar için yapılacak olan milyonlarca dolarlık yatırımı eleştiren ve bu bütçenin eğitim, sağlık gibi alanlara yatırılmasını isteyen Brezilyalılar olimpiyatlara karşı eylemler yapmış ancak polis eylemlere sert müdahale etmişti.

Oyunlar öncesi polisler de eylem yaptı. Galeano Havalimanı’nda polisler, düzenledikleri protestoda maaşlarının ödenmemesinden yakınarak üzerinde; “Cehenneme hoş geldiniz. Rio’da güvende olmayacaksınız” yazılı bir pankart açtı.

brezilya_polis_1

Öte yandan hükümetin şehirdeki Favelaların (gecekondular) görünmemesi için yaptırdığı duvar da büyük eleştiri aldı. The Guardian’ın yaptığı haberde favelalarda ikamet edenler, bunu “Utanç duvarı” olarak adlandırmış, kendilerine yönelik baskının çok arttığını ve amacın kentin genelini güvenli kılmaktan ziyade sadece Olimpiyatlar için gelecek olan ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak olduğunu belirtmişlerdi. Favelada yaşayan Daiene Mendes’in basına söyledikleri ise bu bölgede yaşayan halkın durumunu özetliyor: “Sadece barış istiyoruz ancak karşılığında savaş alıyoruz. Bizi karşısına almayan bir politika istiyoruz.”

Oyunlar için 500 binin üzerinde turistin Rio’ya gelmesi beklenirken organizasyon boyunca 85 bin güvenlik personeli görev yapacak.

Doping Skandalları

Doping kullanımı elbette bu olimpiyatlar öncesi başlayan bir tartışma değil. Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) başını çektiği bir dizi kurum doping kullanımı konusunda uzun yıllardır mücadele ediyor. Ancak özellikle spor hukukçusu Richard McLaren’ın açıkladığı rapor olimpiyatlar öncesi bu tartışmaları alevlendirdi. Rapor, Rus sporcuların devlet desteğiyle Soçi Kış Olimpiyatları’nda doping yaptığını gösteriyordu. Bunun üzerine WADA, devlet desteğiyle sistematik olarak doping yapıldığı gerekçesiyle Rusya’nın hiçbir spor branşında olimpiyatlarda yer almaması gerektiği yönünde tavsiye niteliğindeki bir rapor yayınladı. Ancak rapor sonucu toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 389 Rus sporcudan 271’inin, “WADA’nın uluslararası kriterlerine uygun olduğunu ispatlama, bağlı oldukları spor branşındaki uluslararası federasyonun kontrolünden geçme ve daha önce doping cezası almamış olma” şartlarını taşıdığına hükmederek yarışmalarına izin verdi.

epa05017959 (FILE) A file picture dated 21 February 2014 of the Doping Control Station in the Laura Biathlon Center during the Sochi 2014 Olympic Games in Krasnaya Polyana, Russia. On 09 November 2015 an independent commission set up by the World Anti-Doping Agency (WADA) will publish a report on its findings of an investigation into allegations of widespread doping in elite Russian athletes. EPA/HENDRIK SCHMIDT

Diğer yandan 2012 Londra’da yarışan sporcuların bir çoğunun da ardı ardına doping yaptığı haberleri ortaya çıktı. Türkiye de bu konuda başı çekenlerdendi.

Sağlık Tehlikesi

Sayıları 150’yi bulan, aralarında Oxford, Yale, Harvard gibi üniversitelerden dünyanın önde gelen bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü’ne gönderdikleri mektupta, sivrisinekler tarafından yayılan Zika virüsü nedeniyle olimpiyatların başka bir yere taşınması ya da ertelenmesi çağrısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada olimpiyat oyunlarının Zika virüsünün yayılmasında büyük bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti. Buna rağmen bilim insanları bu konudaki uyarılarını devam ettirdi.

160316064955_zika_cuba2_624x351_reuters_nocredit

Birkaç gün önce ise yine doktorlar tarafından yapılan açıklamada yüzme, sörf, yelken, kürek, kano gibi yarışların yapılacağı Guanabara Körfezi’ndeki su kirliliği nedeniyle muhtemel hastalıkların ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı. Uzmanlar bölgede ilaçlara dirençli süper bakterilerin yüksek miktarda bulunduğunu belirtiyor.

Türkiye 103 sporcuyla katılıyor

Türkiye’yi, Rio’da düzenlenecek oyunlarda 21 branşta 103 kişilik kadro temsil edecek. Bilindiği gibi, 6-10 Temmuz tarihleri arasında Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye adına yarışan yabancı kökenli sporcular tartışmaya neden olmuştu. Şampiyona boyunca podyuma çıkan 12 sporcunun 10’u devşirmeydi. Spor Bakanlığı yetkilileri ise bu eleştirileri dikkate almamış “Avrupalıların Türkiye’nin başarısını kıskandığını” açıklamıştı.

Öte yandan Olimpiyatların açılış töreninde Türkiyeli sporcuların bayrağını Rıza Kayaalp’in taşıyacak oluşu da tartışmaları alevlendirdi. Gezi Parkı olayları döneminde eylemlere katılanların “Ermeni” olduğunu söyleyen Kayaalp ırkçı ifadeler kullanmıştı. Bunun ardından Uluslararası Güreş Birliği, milli sporcuyu 6 ay müsabakalardan men etmişti. Buna rağmen bayrak Kayaalp’e emanet edildi.

Rıza-Kayaalp-Olimpiyat

Tam bir muammaya dönüşen olimpiyatların Türkiye yayıncısı ise son dakikada yapılan açıklama ile TRT oldu. Oyunlar bu kanaldan izlenebilecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.