Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden: “IŞİD’i ortadan kaldırsak da cihatçı tehdit sürer”

Yayına hazırlayanlar: Aslı Atay & Ali Emre Mazlumoğlu

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, uluslararası politika dergisi Foreign Affairs’e yerlerini alacak olan yönetime hitaben için bir yazı kaleme aldı. Biden’ın terörle mücadele üzerine söylediklerinden öne çıkan noktalar şöyle:

“ABD’nin kalıcı liderliğini gerektiren en önemli uluslarötesi tehditlerin başında terörizm ve şiddete dayalı radikalizmdir. Paris, San Bernardino, Brüksel, Orlando, İstanbul ve diğer yerlerdeki saldırılar El Kaide, IŞİD ve türevlerinin temsil ettiği tehditler bize terörizmin tekrar ve tekrar, her yerde gerçekleşebileceğini gösteriyor.”

(…) “Terörizm yenilmek zorundadır ve yenilecektir. Ama Afganistan ve Irak’taki onlarca yıl süren savaşlardan, bize bu tehdide karşı askeri gücün nasıl ve ne zaman kullanılmasıyla ilgili sıkı dersler çıkardık. “

(…) “Artık, ciddi sayıdaki insan kayıpları ve savaşın öngörülemeyen diğer sonuçları nedeniyle güç kullanımında daha da dikkatli davranıyoruz. Güç kullandığımız zaman, kullanılan gücün etkili olduğundan emin olmalıyız. … Belki de en önemlisi, kullandığımız güç sürdürülebilir olması…”

(…) “El Kaide ve IŞİD’e karşı zafer kazanmak için özgürleştirilmiş yerleri ellerinde tutabilecek, orada korunaklı topluluklar inşa edebilecek ve oraları etkili bir biçimde yönetebilecek yerel güçlere ihtiyacımız var.“

(…) “IŞİD’in sözde hilafeti ortadan kaldırılsa bile, cihatçı tehlike devam edecek. Diğer cihatçı gruplar, yerel sorunları gündeme getirerek, yönetim zafiyeti bulunan alanları istismar etmeye ve anahtar ülkelerdeki istikrarı tehdit etmeye devam edeceklerdir.”

(…) “Yeni Amerikan yönetimi bu mücadeleyi akıllı, sürdürülebilir ve bütünsel bir şekilde idare etmeye devam etmeli… Bu da, yerel ortaklar ve uluslararası toplumla birlikte hareket edip hassas ülkelerdeki yönetimleri güçlendirmeyi zorunlu kılar”

(…) “Radikalizme karşı bu mücadele, yalnızca kendi değerlerimizle uyumlu olması ve çoğunluğu Selefi cihatçılığı reddeden 1.5 milyar Müslümanın desteğini almasıyla başarılı olabilir. Biliyoruz ki, El Kaide, IŞİD ve türevleri Amerikalılarla Müslümanları ‘biz ve onlar’ diye şekillenecek bir medeniyetler çatışmasına sürüklemek istiyor. … Bu grupların arzuladıkları din savaşını kazanmalarına müsaade etmemeliyiz.”

Yazının orijinali için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.