Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yakılarak öldürülen trans kadın Hande Kader için ses veriliyor

Yaklaşık bir hafta kadar kayıp olarak aranmasının ardından 12 Ağustos’ta İstanbul Zekeriyaköy’de yakılarak katledilmiş halde bulunan 23 yaşındaki seks işçisi trans kadın Hande Kader için sosyal medyada bir kampanya başlatıldı. Ayrıca 21 Ağustos Pazar günü Hande Kader ve nefret cinayetlerinin durdurulması için bir yürüyüş çağrısında bulunuldu.

Twitter’da ‘ses ver’ ismiyle açılan başlıkta, kullanıcılar Hande Kader’in tecavüze uğrayıp yakılarak katledilmesine tepki gösterdi. Faillerin bulunup cezalandırılması ve nefret cinayetlerinin durdurulması için yetkililere çağrı yapıldı. Olayın yeteri kadar gündeme gelmemesine tepki gösteren kullanıcılar medyayı da olaya sessiz kalmakla eleştirdi. Aynı başlık altında 21 Ağustos Pazar günü İstanbul’da, Tünel’den Galatasaray Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirileceği duyuruldu.

hande1

Sosyal medyada tepkilerini dile getiren kullanıcılar, Hande Kader’in trans kimliğinden dolayı bu olayın yeteri kadar ilgi görmediğini, gerek medyanın gerek emniyet güçlerinin LGBTİ bireylere karşı işlenen suçlara yeterli önemi vermediğini vurguladılar. 11 Şubat 2015’te Mersin’de tecavüze uğrayıp yakılarak katledilen Özgecan Aslan olayı ile Hande Kader cinayetinin benzerliğine dikkat çekilerek, Hande’nin trans kimliğinden dolayı Özgecan kadar gündeme getirilmediği ileri sürüldü.

Tecavüz edildi ve yakıldı

Harbiye civarında en son bir müşterisinin arabasına binerken görülen 23 yaşındaki seks işçisi trans kadın Hande Kader, kendisinden uzun süre haber alınamayınca arkadaşları ve sevgilisi tarafından polise verilen kayıp ilanından bir hafta sonra 12 Ağustos tarihinde İstanbul Zekeriyaköy’deki bir arazide bulunmuştu. Adli Tıp’taki incelemenin ardından defalarca tecavüze uğradığı, darp edildiği ve yakılarak öldürüldüğü anlaşılan Hande’nin katilleri hâlâ bulunamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.