Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz üniversiteleri sarsmaya devam ediyor

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak ülke çapında süren operasyonlardan üniversiteler de nasiplerini alıyor. Darbe girişiminden bu yana, Gülen cemaatiyle ilişkilendirilen 15 üniversite kapatıldı, farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyenin işine son verildi, onlarcası gözaltına alındı ve tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, bugün İstanbul Üniversitesi’nde çalışan 62 öğretim görevlisi hakkında gözaltı kararı alındı. Bunlardan 44’ü gözaltına alınırken, 18 öğretim görevlisinin aranmasına devam ediyor.

Konya Selçuk Üniversitesi’nde, eski rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in de aralarında bulunduğu 84 öğretim görevlisi hakkında gözaltı kararı alındı. Operasyonda şu ana kadar 29 kişi gözaltına alınırken, diğer şüphelilerin yakalanması için arama çalışmaları sürüyor.

Hakkı Gökbel
Prof. Dr. Hakkı Gökbel, 2011’de Selçuk Üniversitesi rektörü olarak atanmıştı.

Amasya Üniversitesi’nde yapılan operasyonda ise gözaltına alınan 26 öğretim görevlisinden, aralarında Rektör Yardımcıları Prof. Feda Öner ve Prof. Murat Gökdere’nin de bulunduğu 14 kişi tutuklandı.

15 Temmuz sonrası akademide operasyonlar:

  • 23 Temmuz: Çanakkale 18 Mart Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve kardeşi Vedat Laçiner ile 5 akademisyen tutuklandı. Prof. Dr. Sedat Laçiner, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Güvenlik ve Ortadoğu uzmanı. Laçiner, 38 yaşında rektörlüğe atandığında Türkiye’nin en genç rektörü unvanını almıştı.
SedatLaciner
Türkiye’nin en genç rektörü unvanına sahip Sedat Laçiner, 2011-15 arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) rektörü olarak atanmıştı
  • 25 Temmuz: İstanbul Üniversitesi’nde görevli 31 öğretim üyesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı.
  • 26 Temmuz: Aralarında Celal Bayar Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Mehmet Pakdemirli’nin de bulunduğu 20 akademisyen gözaltına alındı. 11 Ağustos’ta aralarında Pakdemirli’nin de bulunduğu 7 kişi tutuklandı.
MehmetPakdemirli
Mehmet Pakdemirli, Anavatan Partisi’nin kurucularından biri olan ve Özal Hükümetleri’nde bakanlık yapan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu.
  • 5 Ağustos: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde görevli 12 akademisyen tutuklandı. Prof. İsmail Köksal tutuklanan isimler arasında.
  • 11 Ağustos: Amasya Üniversitesi’nde 14 akademik ve idari personel tutuklandı. Tutuklananlar arasında bir süre önce görevden alınan Rektör Yardımcıları Prof. Feda Öner ve Prof. Murat Gökdere, Eğitim Fakültesi eski Dekan Yardımcısı Doç. Ahmet Bacanak da bulunuyor. Sakarya Üniversitesi’nde yapılan operasyonda ise İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Davut Aydüz çıkartıldığı mahkemece tutuklandı.
  • 12 Ağustos: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde 20 öğretim üyesi gözaltına alındı.
  • 16 Ağustos: Kayseri Melikşah Üniversitesi’nde aralarında akademisyen ve personellerin bulunduğu 19 kişi tutuklandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde aralarında AK Parti eski vekili Prof. Aydın Bıyıklıoğlu’nun da bulunduğu 7 öğretim üyesi tutuklandı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde ise 4 akademisyen tutuklandı.

Yayına hazırlayanlar: Şükran Şençekiçer & Aslı Atay

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.