Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spor Toto Süper Lig’de Turgay Şeren sezonu başlıyor

Spor Toto Süper Lig’de geçtiğimiz ay yitirdiğimiz Galatasaray ve milli takımın efsane kalecisi Turgay Şeren’in isminin verildiği 2016 – 17 sezonu, 19 Ağustos Cuma günü oynanacak Adanaspor – Bursaspor maçıyla başlıyor. Ligde hem şampiyonluk, hem Avrupa Kupaları’na katılma hem de küme düşmeme mücadelelerinde büyük bir çekişmenin yaşanacağını şimdiden öngörmek mümkün. Bu çekişmede ön plana çıkması muhtemel takımlar ve bu takımların son durumlarını inceledik.

Beşiktaş

gunesi-sarsacak-tablo-h1468351833-dfed1d

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu bu sezon da şampiyonluğun en iddiaları takımlarından biri. Ancak sezon öncesi kadrosunda önemli kayıplar yaşadı. Mario Gomez, Gökhan Töre ve son olarak Sosa’nın takımdan ayrılmasıyla özellikle hücum anlamında takımın zayıfladığını söylemek mümkün. Diğer yandan Barcelona’dan transfer edilen sol bek Adriano ile Fenerbahçe’den bedelsiz olarak kadroya katılan Gökhan Gönül, Beşiktaş’ın dikkat çeken transferleri oldu. Transfer sezonu bitmeden hücum bölgesine yeni transferlerin yapılması bekleniyor.

gokhan_gonul_besiktasta_ilk_antrenmanina_cikti_h83544

Fenerbahçe

fenerbahce-1

Önceki sezonu ikinci sırada bitiren sarı – lacivertliler, Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Monaco’ya elenerek sezona kötü bir başlangıç yaptı. Bu kötü başlangıcın sonucu olarak teknik direktör Vitor Pereira ile kulübün yolları ayrıldı. Oluşan boşluk hızlıca, Hollandalı Dick Advocaat ile dolduruldu. Takımın başında çıktığı ilk maçta UEFA Avrupa Ligi play-off turu mücadelesinde İsviçre ekibi Grasshoppers’u üstün bir oyunla 3 – 0 yenen Advocaat’ın performasının nasıl devam edeceği merak ediliyor. Geçtiğimiz sezonun sona ermesiyle FFP kurallarının etkisiyle Raul Meireles, Diego Ribas, Gökhan Gönül, Caner Erkin, Bruno Alves, Michal Kadlec ve Nani gibi birçok oyuncuyu satan ya da bedelsiz olarak elinden çıkaran kulüp; Aatif Chahechouhe, Martin Skrtel, Roman Neustädter, Gregory van der Wiel ve İsmail Köybaşı gibi önemli oyuncuları uygun bedellerle transfer etti. Bu oyunculara ek olarak Miroslav Stoch, Salih Uçan ve Emmanuel Emenike’nin kiralandıkları kulüplerden dönmesi takımdaki forma kapma yarışını hareketlendirdi.

Galatasaray

304981

Kötü bir sezonu arkasında bırakarak yeni ve güzel bir başlangıç yapmak isteyen Galatasaray, bu isteğini destekler bir şekilde Süper Kupa mücadelesini Beşiktaş’a karşı penaltılarla kazanarak sezona kupayla başlamış oldu. Geçtiğimiz yıl Mustafa Denizli’den sonra takımın başına emaneten getirilen Jan Olde Riekerink, başarılı bir grafik çizince sezon sonuna kadar sözleşme imzalamaya layık görüldü. Serdar Aziz, Eren Derdiyok, Tolga Ciğerci ve Luis Cavanda gibi isimlerle kadrosunu güçlendirmeye çalışan Aslan’ın, hazırlık döneminde performansıyla en dikkat çeken oyuncusu geçen sezon kiralık olarak forma giydiği Real Sociedad’dan dönen Bruma oldu. Alex Telles, Bilal Kısa, Jason Denayer, Emre Çolak, Jose Rodriguez, Blerim Dzemaili’nin takımdan ayrılmasının yanında, teknik direktör Riekerink’in kadroda düşünmediği ve kendilerine takım bulunması istenen Umut Bulut, Olcan Adın, Endoğan Adili ve Tarık Çamdal henüz takım bulamadıkları için kadro dışı bırakıldılar.

Trabzonspor

229718

Geride bıraktığımız sezonda başarısız sonuçlar alan bir diğer takım Trabzonspor’du. Bu durumu tersine çevirebilmek için ilk adım olarak takımın başına Ersun Yanal getirildi. Yanal ise işe takımın şişkin kadrosunu hafifletmek amacıyla birçok oyuncunun gönderilmesini talep ederek başladı. Gönderilen oyuncuların ardından Ogenyi Onazi, Fabian Castillo, Matus Bero, Luis Ibanez, Hyun – Jun Suk, Ramil Sheydaev, Jan Durica ve Serge Akakpo gibi yıldız diyemeyeceğimiz ancak kalburüstü oyuncular transfer etti. Galatasaray gibi bu sezon Avrupa Kupaları’nda mücadele etmeyecek bordo – mavililerin tek hedefi Spor Toto Süper Lig.

Konyaspor

Takımın başına Aykut Kocaman’ın geçmesiyle büyük bir atılım yaparak sürpriz bir şekilde 2015 – 16 sezonunu üçüncü sırada bitiren Konyaspor, UEFA Avrupa Ligi gruplarında ülkeyi temsil edecek. Geçen yıl başarıyı yakalayan kadroyu büyük orada koruyan Kocaman, Ioan Hora ve Deni Milosevic transferleri yaparak hücum hattını zenginleştirmeyi hedefledi. Bu yıl üç kulvarda da mücadele verecek takımın en büyük güçlerinden biri de taraftarı. Zira şu ana kadar 26700 adet kombine satışı yapan kulüp, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın toplam kombine satışının üstünde bir sayı elde etmiş oldu.

1409997-30196658-1600-900

Ligin yenileri

Adanaspor, 2015 – 16 sezonunda 1. Lig’e oldukça kötü başlamış bunun sonucunda teknik direktör Eyüp Arın ile yollarını ayırmıştı. Ondan doğan boşluğa kasım ayında Engin İpekoğlu getirildi. Dipten aldığı takımı şampiyon yaparak Spor Toto Süper Lig’e taşıyan İpekoğlu, sezonun başlamasından bir gün önce takımdan gönderildi. Bursaspor’la ligin açılış maçını oynayacak olan Adanaspor’da takımın başına kimin geçeceği henüz belli değil.

Kardemir Karabükspor, geçtiğimiz sezon 1. Lig’i 2. Sırada bitirip, başarılı bir performans sergileyen teknik direktör Yücel İldiz ile sözleşme yenilemedi. Teknik direktör arayışlarını, eski Hojduk Split kalecisi İgor Tudor ile anlaşarak neticelendiren yönetim, takım kadrosuna da Yatabare, Ceyhun Gülselam ve Dany başta olmak üzere toplam 21 oyuncu kattı. Asansör takım olarak nitelendirilen Karadeniz temsilcisi bu kez ligde kalıcı olarak yer almayı hedefliyor.

Alanyaspor, geçtiğimiz sezon seri penaltı atışları neticesinde Adana Demirspor’u geçerek Süper Lig biletini alan son takım oldu. Abdoulaye Ba ve Assaiti gibi tanıdık isimlerin de aralarında olduğu 18 oyuncuyu transfer eden Akdeniz temsilcisi, 14 oyuncuyla da daha önce yollarını ayırmıştı. Kendi evinde başarılı sonuçlar elde eden ekip, geçtiğimiz sezon iç sahada oynadığı 19 maçta sadece bir kez yenilip, 12 galibiyet elde etti. Aynı zamanda geçtiğimiz sezon 1. Lig’de en çok gol atan takım yine Alanyaspor’du.

CnpdAfmXgAAxWea

Spor Toto Süper Lig 2016 – 17 Turgay Şeren Sezonu birtakım kural yeniliklerini de içinde barındırıyor. Bunlar:

1- Santra vuruşunun ileriye yapılma zorunluluğu kaldırıldı. Artık santralar geriye doğru da yapılabilecek.

2- İlk on birdeki bir oyuncu maç başlamadan kırmızı kart görebilecek. Ancak onun yerine başka bir isim kadroya dâhil edilebilecek. Yedek oyuncunun kırmızı kart görmesi halinde listeye yeni oyuncu eklenemeyecek.

3- Eğer sahaya yabancı biri (oyuncu listesindekiler, yedekler, oyundan çıkanlar, kırmızı kart görenler, teknik heyet, yetkililer hariç) girer ve o sırada top da kaleye doğru gidip gol olursa ve sahaya giren kişi savunma oyuncusunu engellemez ya da topa bir müdahalede bulunmaz ise gol geçerli sayılacak.

4- Ekipman değişikliği için kenara gelen oyuncular oyunun durmasını beklemeyecek. Hakemden izin alarak oyuna dönebilecek.

5- Kırmızı kartlık hareket, temas olmasa dahi kırmızı kartla cezalandırılacak. Temas şartı aranmayacak.

6- Penaltı vuruşu öncesi çizgiyi terk eden kaleci sarı kart görecek. Vuruş öncesinde ceza sahasına giren oyuncular da sarı kart görecek ve penaltı tekrar edilmeyecek.

7- Ceza alanında bariz gol şansı içeren faul pozisyonlarında doğrudan üçlü cezaya (penaltı, kırmızı kart, bir maç men) sebep olan karar hafifletilecek. Ceza alanındaki bariz gol şansı pozisyonunda kırmızı kart gösterimi kuralı yumuşatılacak.

8- Çizgi hakemi uygulaması, 2016-17 sezonuyla birlikte statüden kalkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.