Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan vücudunun gelebileceği son nokta: Usain Bolt

Usain Bolt’un 2008’de Pekin’de başlayan olimpiyat koşusu boynuna dolanan altın madalyalarla, kırılan olimpiyat ve dünya rekorlarıyla Rio 2016’ya kadar uzandı ve 4 x 100 metre bayrak yarışında finişe gelmesiyle sonlandı. 2008 Pekin, 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nın tamamında 100, 200 ve 4 x 100 metre bayrak yarışlarında altın madalya kazanan Bolt, bu yarışlarda en hızlı derecelere imza atarak kırdığı rekorların yanı sıra olimpiyatlarda üst üste kazandığı üçer altın madalyayla bir başka rekoru da elinde bulunduruyor.

Jamaika’da bakkal işleten bir çiftin çocuğu olarak dünyaya gelen Bolt, “spordan başka bir şey düşünemiyordum” diye bahsettiği çocukluğu boyunca kriket ve futbol oynadı. Lisede de kriket oynamaya devam etti. Ancak kriket hocası hızının farkına vardı ve atletizm organizasyonlarında kendisini denemesi için onu ikna etti. Eski olimpiyat 100 metrecileriyle çalışmaya başlayan Bolt, 2002 yılında, daha 15 yaşındayken Kingston’da kendi halkının önünde 200 metrede gençlerde dünya şampiyonu olarak uluslararası alanda dikkat çekti. 2003 yılında dünya gençler şampiyonu olduktan bir hafta sonra, gençler dünya rekorunu kırdı. Takip eden yıl Bolt, 19.93 ile bugün de hâlâ geçerli olan gençler dünya rekorunu kırdığında, 200 metreyi 20 saniyenin altında koşan ilk ve şu ana kadar tek genç sporcu oldu.

16 Ağustos 2008 tarihinde Pekin’deki 2008 Yaz Olimpiyatları’nda 100 metre finalinde 9.69’luk derecesiyle dünya rekorunu yeniledi. Böylece sprint mesafelerinde altın kazanan ilk Jamaikalı oldu. Bitiş çizgisine daha 30 metre varken temposunu düşürerek kollarını açıp sevinç gösterisine başlaması, muhtemelen daha da büyük bir rekoru kırmasının önüne geçti. Fakat bu sevinç gösterileri, verdiği demeçler, pozitif vücut dili Bolt’un başarılı bir sporcu olmasının da ötesine geçip ikon haline gelmesini sağladı.

2012 Londra Olimpiyatları’nda 100 metre (olimpiyat rekoru), 200 metre ve 4 x 100 metre bayrak yarışında (dünya rekoru) altın madalya kazanarak önceki olimpiyatta elde ettiği başarıyı tekrarladı. Olimpiyatlarda koştuğu her yarışta altın madalya kazanmaya devam ederken Dünya Atletizm Şampiyonları’nda da bütün yarışlarda finişe ilk gelen atlet hep Bolt oldu.

WhatsApp Image 2016-08-21 at 21.04.44

21 Ağustos 2016 tarihinde 30. yaş gününü kutlayan Bolt, otuzlu yaşların getirdiği doğal sonuç olarak Rio 2016’yı kariyerinin son olimpiyatı olarak belirledi. Belirlenen bu hedefin alt başlığında buradan da 3 altınla dönmek vardı. Hikayenin kusursuz işlemesi için Bolt da kusursuz koştu ve üç yarıştan da altın madalya çıkarmayı başardı. 100 metre yarışının son metrelerinde, henüz yarış bitmemişken sevinç gösterisine başlamayı yine ihmal etmedi. Bolt’un 100 metre ve 200 metredeki bireysel başarısının yanında 4 x 100 metre bayrak yarışında altınları toplayabilmesinde Jamaikalı diğer atletlerin payını da unutmamak gerekir. Yarış sonrası açıklamalar yapan Usain, kendine özgü esprili diliyle takım arkadaşlarına “birinci olamazsak dayağı yersiniz” dediğini söyledi.

Kariyerinin sonlarına gelen Bolt’tan sonra ona benzer bir sprinterin hatta onun kadar iyi bir atletin bir daha gelip gelemeyeceği şimdiden tartışma konusu. Birçok spor yazarı Usain Bolt’un rekorlarının hiçbir zaman kırılamayacağını ve onun geldiği noktanın insan vücudunun sprintte gelebileceği son nokta olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.