Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız sahillerinde “burkini” avı

Burkini yani tesettür mayosu yasağı, Fransa’yı laiklik değerlerini tartışmaya zorluyor.

Burkini savaşı Fransa’nın Akdeniz sahillerinde yoğun tartışmalar yaratan görüntülere sebep oldu. 27 Temmuz’da Cannes kentinde burkininin yasaklanmasının ardından, Nice, Korsika’daki Sisco kentlerinin de aralarında bulunduğu başka belediyeler de bu uygulamayı benimsedi. Sahili olmayan bazı belediyeler de yasağa destek veren açıklamalar yaptı. Polisin plajda haşemalı bir kadının tuniğini çıkarttırdığı görüntüler ülkede ve dünyada tartışmaları alevlendirdi.

burkini nice1

Nice’te yaşanan olayda polisler kadına ceza yazdı. Cannes’da da haşemayla denize girmenin cezası 38 Avro. Siam isimli Toulouse’lu bir kadın iki çocuğuyla tatil yaptığı Cannes’da, sahilde polisler tarafından kıyafetinin uygun olmadığı konusunda uyarı aldığını, o sırada etraftakilerden ‘’Evine git’’ diye bağıranlar olduğunu aktardı.

burkini siham

AFP’ye konuşan 34 yaşındaki Siam, sahilde burkini giymediğini, denize girmek niyetinde olmadığını, sadece ayaklarını suya soktuğunu ve başörtüsü ve üzerinde tunikle kumsalda oturduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Bütün bunlar terör saldırıları yüzünden. Bugün plajlara yasak konuyor, yarın sokağa çıkmamız da mı yasaklanacak?”
Şu an Fransa’da yaklaşık 15 tatil beldesinde tesettür mayosuyla sahilde bulunmak yasak.

Burkini için temyiz kararı bekleniyor

Yasak Fransa’daki insan hakları örgütleri ve İslamofobi ile Mücadele Derneği’nin tepkisini çekmiş durumda. İnsan Hakları Örgütü (LDH), Nice Mahkemesi’nin yasağı onayan kararını temyize götürdü.

A Muslim woman wears a burkini, a swimsuit that leaves only the face, hands and feet exposed, on a beach in Marseille, France, August 17, 2016.    REUTERS/Stringer
A Muslim woman wears a burkini, a swimsuit that leaves only the face, hands and feet exposed, on a beach in Marseille, France, August 17, 2016. REUTERS/Stringer

Danıştay bugün burkiniye karşı uygulamaların yasal olup olmadığını görüşecek. Nicolas Sarkozy önderliğinde sağdan bir kesim dini sembol içeren kıyafetlerin sahillerde yeri olmadığını savunuyor. Milli Eğitim eski bakanı Jean-Luc Mélenchon ise ‘’Ahlak ve kıyafet polisliği, kabul etmesi güç bir şey. Sahildeki burkiniden daha önemli konular var’’ diyor..

Dış basından tepki yağıyor

İngiliz ve Amerikan basınından Fransa’da sahilde yaşanan görüntüye tepkiler yağıyor. Bir kadının üstünün zorla çıkarttırılırken hijyen, terör, laiklik gibi unsurların gerekçe gösterilmesi eleştiriliyor. Dış dünyadaki alaycı tepkiler üzerine Fransız gazetesi Libération “Burkini avını durdun!” manşeti attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.