Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da burkini yasağı durduruldu

Fransa Yüksek İdare Mahkemesi Burkini’ye getirilen yasağın yürütmesini durdurdu.

Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın bazı bölgelerinde vücudu tamamen kapayan burkininin açık bir dini sembol olması, kamu düzenini ve laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmasına karar verilmişti.

Kararın ardından Nice sahilinde plajda oturan bir kadının yanına 4 polisin gidip üzerini çıkarmasını istemesi çok tartışılmıştı. İnsan Hakları Örgütü (LDH) ise Nice Mahkemesi’nin yasağı onayan kararını temyize götürmüştü.

burkini nice1

Başbakan Manuel Valls de burkininin Fransa’nın değerleriyle örtüşmediğini söyleyerek yasağa destek vermişti. Bunun ardından alınan karar Fransa’nın 26 sahil kentine yayılmıştı.Öte yandan 2017 seçimlerine de adaylığını koyan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy söz konusu kıyafetin Fransız kimliğine zarar verdiğini savunmuş ve bütün Fransa’da yasaklanması gerektiğini söylemişti.

Mahkemenin aldığı yürütmeyi durdurma kararında burkiniye getirilen yasağın, “açık ve cidi bir şekilde temel insani, inanç ve bireysel özgürlükleri ihlal ettiği” belirtildi. Mahkeme son kararını daha sonra açıklayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.