Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mayınsız bir dünya için

www.kickstarter.com/projects/massoudhassani
www.kickstarter.com/projects/massoudhassani

2012 yılında “Mine Kafon” adlı bir icatla adını duyurdu Mesut Hassani. Ortalama bir insanın uzunluğuna ve ağırlığına sahip, karahindiba şeklindeki bu icat tıpkı bir Teksas çalısı gibi yuvarlanarak bambu kollarının ucunda bulunan vantuzlarla mayınları etkisiz hale getiriyordu. Her bir patlama sonrasında birkaç parçasını kaybederek yoluna devam edebilen Mine Kafon, bu şekilde üç dört mayını temizledikten sonra kullanılamaz hale geliyordu.

tested.com
tested.com

Mülteci olarak sığındığı Hollanda’nın bir vatandaşı olan Hassani’nin çocukluğu Afganistan, Kabil’de mayınların arasında geçmiş. Bölgede çocukken, kardeşiyle beraber yaptıkları bir oyuncaktan esinlenerek yola çıkan Hassani, bu defa daha pratik ve inovatif bir teknolojiden faydalanarak mayın temizleyen dronun temellerini attı.

Dron, tehlikeli bölgelerin üzerinde uçarak GPS ile üçboyutlu harita işaretlemesi yapıyor. Sonra ucunda metal dedektör bulunan robotik kolla, işaretlenen bölgelerde alçak uçuşa geçerek mayın taramaya başlıyor. Mayın, dedektörle tespit ediliyor ve üzerine küçük bir fünye bırakılarak uzaktan kumanda ile patlatılıyor.

www.kickstarter.com/projects/massoudhassani
www.kickstarter.com/projects/massoudhassani

Günümüzde mayın temizlemek için insanlar ve hayvanlar kullanılıyor. Ancak Hassani’nin geliştirdiği “Mine Kafon Drone” (mayın patlatıcı dron) sayesinde kara mayınları artık insansız bir şekilde temizlenebilecek. Projenin test aşaması, Hollanda Savunma Bakanlığı’nın desteğiyle tamamlandı.

Kara mayınları ilk kez 1861’deki Amerikan İç Savaşı’nda kullanıldı. 1960’lara kadar, kara mayınlarının kayıtları tutulurak, haritaları çıkarılıyordu. Ancak 1960’larla birlikte gömülmeden yerleştirilebilen mayınların geliştirilmesiyle, kontrol süreci neredeyse tamamen devre dışı bırakıldı.

1975-1979 yılları arasında 1 milyon 700 bin Kamboçyalıyı katleden Kızıl Kmerler’in lideri Saloth Sar veya daha çok bilinen adıyla Pol Pot, kara mayınlarından “mükemmel askerlerim” diye söz ederdi. Bunun nedeniyse kara mayınlarının yalnızca savaş sırasında değil, savaş sonrasında da aktif olan ve hedefinde sivillerin olduğu sinsi bir silah olması. Dünyadaki mayın kurbanlarının yalnızca yüzde 25’i asker, geri kalan yüzde 75’inse tamamı sivillerden oluşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 raporuna göre kara mayınları, her gün ortalama 12 insanın sakat kalmasına veya ölümüne yol açıyor. 75 yıl boyunca toprak altında faal kalabilen mayınların üretim maliyeti 3 dolar civarındayken, bir mayının etkisiz hale getirilmesi 1200 dolara kadar çıkabiliyor.

Birleşmiş Milletler’e göre dünyada 70 ülkede 110 milyon civarında kara mayınının toprak altında beklediği tahmin ediliyor. Afganistan, Kamboçya, Kolombiya, Myanmar, Pakistan ve Güney Sudan mayınların en yoğun olduğu ülkeler.

Bugün tüm dünyada mayın patlaması yüzünden yaralanan, sakat kalan 300 binden fazla insan yaşıyor. Dünyanın mayınlardan geleneksel yöntemlerle arındırılmasının 1000 yıl sürebileceği tahmin ediliyor.

Türkiye de dünyanın bu en ucuz silahından payına düşeni fazlasıyla almış bir ülke. TBMM’nin 2010 yılındaki açıklamasına göre, Türkiye’de yılda ortalama 100 kişi mayın veya patlamamış askeri malzeme nedeniyle sakat kalıyor veya yaşamını yitiriyor. Bunun üçte birini ise çocuklar oluşturuyor.

Mesut Hassani’nin projesine fon toplamak üzere başlattığı Kickstarter kampanyası, hedeflenen tutarı aşmış durumda. Yani mayınsız bir dünyaya artık bir adım daha yakınız.

Yönetmen Bahman Ghobadi, mayın toplayarak hayatta kalmaya çalışan çocukların hikayesini anlattığı Kaplumbağalar da Uçar filmiyle ilgili “Filmimi diktatör ve faşistlerin politikalarına kurban edilen tüm masum dünya çocuklarına ithaf ediyorum,” demişti. Hassani’nin dronu da, çalışmalarını tamamladığında, belki de dünyanın tüm masum insanları için bir kurtarıcı olacak.

Fotoğraf AFP. Mesut ve Mahmut Hassani kardeşler, projelerinin testini gerçekleştiriyor.
Fotoğraf AFP. Mesut ve Mahmut Hassani kardeşler, projelerinin testini gerçekleştiriyor.

Kaynaklar

www.kickstarter.com/projects/massoudhassani
Dünya Sağlık Örgütü
Mayın İzleme Komitesi
Uluslararası Af Örgütü
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi
TBMM Genel Kurul Tutanağı, 11/06/2010
Birleşmiş Milletler
AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.