Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da Senato, Devlet Başkanı Rousseff’i usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle azletti

Hakkında bütçede usulsüzlük yaptığı suçlamasıyla soruşturma açılan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Senato tarafından görevden alındı.

Rousseff 2014’te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanmıştı. Ardından Rousseff, senatörler tarafından çapraz sorguya alınmıştı.

68 yaşındaki Rousseff’in hakkında azil davası açılmasıyla devlet başkanlığı otomatik olarak askıya alınmış, Brezilya’da 13 yıldır süren İşçi Partisi iktidarı da son bulmuştu.

Rousseff, soruşturma sürerken yaptığı açıklamalarda hiçbir suçunun olmadığını, Anayasa’ya hep bağlı kaldığını belirterek, askeri yönetim döneminde silahlı mücadele içinde yer aldığını ve işkence gördüğü dönemde dahi mücadelesine devam ettiğini söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde de Rousseff’ten önceki devlet başkanı olan Luis Inácio Lula da Silva’nın röportajının çevirisi Medyascopetv internet sitesinde yayınlanmıştı. Röportajda Silva bu konulara da değinmişti.

Röportajda Silva olanları “Meclis ilk adımını Dilma’ya karşı şikâyeti değerlendirmeyle attı. Bunun sâfî siyasî bir yargılama olduğu o zaman açıkça ortaya çıktı; zira kurban, görevden alınma prosedürünü başlatmak için gerekli bir ‘görev suçu’nu işlememişti” diye değerlendirmişti.

Senato Rousseff’i görevden aldı

31 Ağustos günü yapılan senato oylamasında senatörlerden 61’i Rousseff’in azli, 20’si görevde kalması yönünde oy verdi. Azil için senatörlerin üçte ikisinin oyu gerekiyordu. Böylelikle Rousseff görevden alınmış oldu. Rousseff’in resmi görev süresinin bitiş tarihi olan 1 Ocak 2019’a kadar devlet başkanlığına merkez sağ PMDB partisinden Michel Temer vekalet edecek.

Rousseff ise oylamadan sonra yaptığı açıklamada sicilinin temiz olduğunu belirtti ve kendisine bir siyasi darbe yapıldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.