Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’de sosyal demokratlar kazandı, aşırı sağ sevindi

Almanya’da yaklaşık 2,5 milyon seçmen 18 Eylül’de, Berlin eyaletinde sandıklara giderek oy kullandı. Oy kaybı yaşasa da SPD (Sosyal Demokrat Parti), oyların yüzde 21,6’sını alarak, seçimlerin kazananı oldu. 2011’deki son seçimlere kıyasla 6,7 puanlık oy kaybı yaşadı.

Başbakan Angela Merkel’in partisi, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) rekor düşüş (5,7 puan) yaşadı ve oy oranı yüzde 17,6’da kaldı.

German Chancellor Angela Merkel attends news conference after the European Union summit- the first one since Britain voted to quit- in Bratislava, Slovakia, September 16, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger

4 milyon nüfusa sahip eyalette yüzde 66 gibi bir katılım oranı elde edildi. Son seçimlere kıyasla 6 puanlık artış gösteren bu oran, Berlinlilerin sandığa gitme konusunda daha yoğun ilgi duyduğunu gösterdi.

AfD’nin yükselişi

2013 yılında kurulan Almanya için Alternatif Partisi (AfD), oyların yaklaşık yüzde 12’sini alarak seçim yarışını Hür Demokratların (FDP) önünde tamamladı ve eyalet meclisine girmeyi başardı. Aşırı sağ popülist bir duruşa sahip parti göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor ve Berlin ile birlikte 16 eyalet meclisinden 10’unda grubu var.

Eyalet seçimi

Seçmenler bugün kullandığı oylarla hem Berlin eyalet parlamentosundaki hem de 12 seçim bölgesindeki (Mitte, Spandau, Friedrichshain-Kreuzberg, vs.) temsilcilerini belirledi.

8 Türkiye kökenli milletvekili

20 aday içinden toplam sekiz Türkiye kökenli milletvekili parlamentoya girmeyi başardı. Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi’nden üçer, Hristiyan Demokrat Birlik ve Sol Parti’den birer aday seçildi. DW Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Sosyal Demokrat Partili Ülker Radziwill, partisinin yine birinci olmasının “sevindirici” ancak Almanya için aşırı sağcı Alternatif’in yüzde 14 civarında oy almasının “şaşırtıcı” olduğunu söyledi.

Koalisyon ihtimalleri

Bu seçim sonuçlarına göre hali hazırda devam eden Sosyal Demokratlarla Hristiyan Demokratların koalisyonun devam etmesi olası değil. Merkel’in partisinin sandalye sayısı yeterli olmadığından ikili bir koalisyon oluşturamayacak. SPD’nin CDU yerine Yeşiller ve Sol Parti ile üçlü bir koalisyona gitmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.