Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York saldırısı zanlısı Rahami nasıl radikalleşti?

Afganistan gezisinden sonra değişen Afgan asıllı 28 yaşında bir Amerikalı…

17 Eylül’de New York’ta Manhattan’ın Chelsea bölgesinde düdüklü tencere kullanılarak yapılan bombalı saldırının ardından birkaç saat sonra alarm verildi ve şüphelinin fotoğrafı bölgedeki tüm cep telefonlarına yollandı.

Pazartesi sabahı 10:30 civarında, Ahmad Khan Rahami polisle girdiği silahlı çatışma sonrası yaralı olarak New Jersey’de yakalandı.

rahami

New York’ta 29 kişinin yaralandığı saldırının ardından olay yerine yakın bir yerde başka bir bomba ele geçirilmişti. Pazar gecesiyse New Jersey Elizabeth’de kuşku uyandıran bir çanta bulundu ve sabaha karşı robot tarafından etkisiz hale getirilmeye çalışılırken patladı.

Kızarmış tavuk satan bir restoranda çalışan zanlı Rahami’nin bulunduğu yer, polise yapılan bir ihbar sonucu belirlendi. Etrafının sarıldığını fark eden Rahami kaçmak isterken, iki polis memurunu yaraladıktan sonra yakalandı.

Rahami’yi tanıyanlar anlatıyor

Rahami’yi yakından tanıyanlar onu cömert, örneğin paraya sıkışık olan müşterilerden yemek parası almayan biri olarak anlatıyor. Ayrıca Rahami’nin arabalara ve araba yarışlarına tutkun olduğu biliniyor.

New York Times’a konuşan çocukluk arkadaşı Flee Jones 2012’de Afganistan’a gidip geldikten sonra davranışlarında ciddi değişiklikler olduğunu, kendisini dine verdiğini söylüyor. Çocukken beraber basketbol oynadıklarını, çalıştığı restoranın arka tarafında rap müzik atışmaları yapılmasına izin verdiğini, hatta restoran için yazdığı ‘’chicken joint’’ isimli şarkıyı yazarken kendisine yardım ettiğini belirtip şöyle devam ediyor: “Döndükten sonra sakal bıraktı. İslami kıyafetler giymeye başladı. Restoranın arka bölümünde de namaz kılıyordu” diyor.

Rahami’nin 2011 yılında ise Pakistan’a gidip 3 ay kaldığı ve yakın zamandaki ikinci ziyaretinde evlenip bir sene orada yaşadığı tahmin ediliyor.

2010-2012 yıllarında Middlesex Üniversitesi’nde ceza hukuku okuyan Rahami, mezun olmadan okulu terk etmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.