Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya, antibiyotik kullanımının tehlikelerine karşı birleşiyor

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tamamı ortak bir bildiriye imza atarak, yılda 700 binden fazla insanın ölümüne neden olan antibiyotik kullanımına karşı önlemler alma kararı aldı.

Anlaşmaya, antibiyotiklerin insan sağlığına oluşturduğu tehdidi tartışmak için toplanacak genel kurul toplantısının hemen öncesinde varıldı.

Antibiyotiklerin neden olduğu ölümleri inceleyen evrensel bir sistemin olmaması yüzünden tam olarak hesaplanamasa da her yıl 700 binden fazla insanın bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bilim insanları yıllar önce ilaç şirketlerinin endüstriyel üretime başladığı zamanlarda bu tehlikenin altını çizmişti. Örneğin Penisilin’i geliştiren bilim insanı Alexander Fleming daha 1945 yılında Nobel ödülünü alırken yaklaşan tehlike konusunda uyarılarda bulunmuştu.

4464

Son yıllarda yapılan çalışmalar, antibiyotik kullanımına karşı farkındalığın artmasını sağlamıştı. Uluslararası sağlık örgütlerinin de çabası bu sürece katkıda bulunmuştu. İngiltere’nin en üst düzey sağlık yetkilis Sally Davies konu hakkında şu açıklamada bulundu: “İlaca dirençli enfeksiyonlar kararlı bir şekilde evrensel ajandamızda bulunuyordu ama asıl iş şimdi başlıyor. Modern tıbbın korunması için bu bildiriye uyacak hükümetlere, sağlık personellerine ve ilaç şirketlerin ihtiyacımız var.”

İnsanlar ve hayvanlar için kullanılan anti mikrobik tıbbi ilaçların satışını, kullanımını inceleyecek olan düzenleyici bir sistemi oluşturmayı amaçlayan bildiride insanların konu hakkındaki bilinç düzeyini arttırmaya yönelik planlar da bulunuyor.

Öte yandan sağlık konularını tartışacak genel kurulun diğer üç konusu şunlar olacak: AIDS, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve Ebola.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.