Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netflix Türkiye’nin karşılacağı büyük sorun: Adil kullanım kotası

Film , dizi ve video içerik yayıncısı Netflix Türkçe hizmet vermeye başladığını duyurdu. Netflix yönetim kurulu başkanı Reed Hasting düzenlediği basın toplantısında Türkçe arayüz ve içeriklerle yayında olacaklarını söyledi. Netflix geçtiğimiz ocak ayında hizmet vermeye başlamıştı.

5

Türkçe içerikler de ekleniyor

Netflix yerli içerikleri sunma kararı alması üzerine Leyla ile Mecnun,  Suskunlar, Karadayı, Ezel, Kurt Seyit ve Şura, Diriliş Ertuğrul başta olmak üzere birçok diziyi satın aldıklarını duyurdu. Aynı zamanda  Güneşi Gördüm,  Kelebeğin Rüyası, Recep İvedik 4, Düğün Dernek 1 ve 2 gibi popüler filmleri de içerikleri arasına ekledi.Yönetim kurulu başkanı Reed Hasting zamanla “Narcos” örneğinde olduğu gibi Türkiye’den yapımcılarla çalışarak Netflix’e özel içerik üretilebileceğinin de sinyalini verdi.

ezel-11

Netflix’in sunduğu paketler

Netflix Türk Lirası ile hizmet vermeye başlamasının ardından kullanıcılara üç ayrı paket sundu. Netflix’in sunduğu Basic paket 15.99 tl fiyatıyla SD çözünürlük ve tek bir cihaz üzerinden erişme şansı sunuyor. Standard paket ise 27.99 tl fiyatıyla HD çözünürlük ve iki cihaz üzerinden erişim imkanı sağlıyor. Netflix’in sunduğu en pahalı paket olan 39.99 tl’lik Premium pakette ise UltraHD çözünürlük ve dört cihaz üzerinden erişim fırsatı sunuluyor.

Adil kullanım kotası sorunu

Netflix’in Türkçe içeriklerle kullanıma sunulmasından sonra akıllara takılan en büyük soru işareti internet hızları ve adil kullanım kotası oldu. Premium pakette sunulan UltraHD çözünürlükte ki içerikleri izlemek için yeterli olan internet hızı bir çok yerde bulunmuyor.Diğer paketlerde sunulan sınırsız içerik izleme olanığını engelleyen bir diğer husus ise Adil Kullanım Kotası olarak önümüze çıkıyor.Bilindiği gibi sözleşme ile belirlenen kota aşıldığı taktirde internet hızı 3 Mbps’in altına kadar düşüyor.

4

Konuyla ilgili bir süre önce CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş bir basın toplantısı düzenlemiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu;  “İnternette, Adil Kullanım Kotası’na ‘hayır’ diyoruz. Gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde dahi olmayan bu çağ dışı, adaletsiz ve tüketici haklarına baştan sona aykırı uygulama kalksın istiyoruz.İnternet servis sağlayıcı tarafından ay içerisinde belirli bir kullanım miktarını geçtikten sonra yapılan hız düşürme işlemi olan adil kullanım kotası, tüketici haklarına aykırı bir uygulamadır.”

Son zamanlarda artan şikayetler üzerine BTK bir çalışma yürütmüş ve bu çalışmayı bir taslak olarak yayınlamıştı. Açıklanan taslak içerisinde  02:00-08:00 saatleri arasında internet kullanımlarının AKN’ye dâhil edilmemesi, AKN aşımından sonra internet hızının 3Mbps yerine  5 Mbps’e düşmesi gibi maddeler bulunuyor.BTK’nın internet sitesinde konuyla ilgili kullanıcılara sunulmuş bir anket çalışması da yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.