Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda

Polonya’da binlerce kadın kürtajın tamamen yasaklanmasını öneren yasa teklifine karşı eyleme gitti. Sokaklarda yürüyüşler düzenleyen kadınlar protestonun parçası olarak siyah kıyafetler giydi. Yasaya karşı yapılan eylemler ülkenin her yerine yayıldı.

Başkent Varşova’da binlerce kişinin katıldığı yürüyüş “Kara Pazartesi” olarak adlandırıldı. Ayrıca Berlin, Brüksel, Düsseldorf, Belfast, Londra ve Paris gibi şehirlerde de Polonya’daki kadınlarla dayanışma eylemleri düzenlendi.

1

Eylemler neye karşı yapılıyor?

Polonya, Avrupa’daki en katı kürtaj yasalarından birine sahip. Buna rağmen yeni hazırlanan tasarı kürtajı tamamen yasaklamayı hedef alıyor. İktidardaki muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi sadece annenin hayati tehlikesi olma durumunda kürtaj yapılabileceğine, bunun dışındaki her koşulda kürtajın yasaklanacağına dair bir tasarıyı geçirmek istiyor.

Tasarı kürtaj yaptıran kadınların beş yıla kadar hapis cezası almasını öngörüyor. Ayrıca kürtajı gerçekleştiren doktorların da cezalarının arttırılması ve iki ila beş yıl ceza ile yargılanması tasarıya eklendi. 1993’te geçirilen bir önceki kürtaj yasasına göre kadınlar sadece tecavüz ve ensest ilişki durumlarında kürtaj yaptırabiliyorlardı ancak yeni tasarıyla bu hakları dahi ellerinden alınmak isteniyor.

Polonya’daki tüm bu kısıtlayıcı yasalara karşın kadınların kürtaj yaptırmasının önüne geçilebilmiş değil. Resmi istatistiklerde eksiklikler olmasına rağmen, kadın hakları örgütleri her yıl 150 bin kadının yasadışı bir şekilde ya da yurtdışında kürtaj yaptığını belirtiyor.

Kâbusun da ötesi

Eylemler Polonya ekonomisinde önemli bir etki yaratmasa da bazı restoranlar, müzeler ve şirketler kadın çalışanların eyleme katılmaları için izin almalarına izin verdi. Yağmura rağmen toplanan kadınlar yasaya tepkilerini dile getirdi.

İki çocuk sahibi 37 yaşındaki Pietruszka Drozdz “Kürtajın tamamen yasaklanması mı? Bu benim vahşi kâbuslarımın dahi ötesinde. Kadınlar canı istedikleri için gelişigüzel kürtaj yaptırmıyor, yaptırıyorlar çünkü yaptırmak zorunda kalıyorlar ve bu genellikle hayatlarındaki en travmatik karar oluyor” dedi.

Diğer bir protestocu kiliseye de tepki gösterdi: “Hükümet, kilise ve kürtaj karşıtı örgütlerin yaptıklarına artık yeter diyoruz.” Doktorlar da eylemlere destek veriyor: Dagny Krankowska, basın mensuplarına “öncelikle ben bir kadınım. İkinci olarak ben bir doktorum ve hastalarımın sağlığını önemsiyorum. Bu yeni yasa, kürtajın tamamen yasaklanmasının önünü açtığı gibi, kadınların kendi bedenleri ve aile planlaması konusunda karar vermesini engelleyecek” dedi.

2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.