Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Athena’nın klipi LGBTİ çevrelerinde tartışmaya yol açtı

Ünlü Rock grubu Athena, sosyal medyada yayınladığı son video klipte kullandığı tema ile dikkatleri üzerine topladı.

Athena’nın son klipi dün sosyal medya yayınlandı. Klip, “Ses Etme” şarkısına çekilirken, tema olarak “Drag Queen”in kullanılması dikkat çekti. (Drag Queen: Kadın kıyafetleri giyen ve çoğunlukla abartılı makyajla şov yapan sahne karakteridir. Türkiye’deki en büyük örneği Huysuz Virjin‘dir)

Yönetmenliğini Gönenç Uyanık’ın yaptığı, yaşamın her türlü zorluğuna karşı ayakta kalmak gerektiğini anlatan ‘Ses Etme’ isimli şarkıya çekilen klipte bir “drag queen”in bir günü işleniyor. Klip, gün sonunda drag queen’in maruz kaldığı şiddet eylemiyle biterken bu sahnenin trans cinayetlerine ithafen yapılmış olduğu tahmin ediliyor.

LGBTİ bireylerin klipe bakışı

Klip genel olarak ilgi ve beğeni toplarken LGBTİ camiasında birçok tartışmaya yol açtı. Bazıları klipin trans bireylere uygulanan şiddete dikkat çekmek adına gerekli ve başarılı olduğunu ifade ederken, bazıları da klipi yetersiz buluyor ve yanlış imgeler barındırdığını ileri sürüyor.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz trans aktivist Yağmur Urania, yönetmenin seçtiği drag queen temasının trans bireylere yönelik şiddete dikkat çekmekte yeterli olmadığını ve temsil edilen şiddetin çok daha vahşi boyutlarda olduğunu savunuyor. Athena’nın klipte drag queen temasıyla konuya eğilmesinin iyi ama yetersiz olduğunu belirten Urania, “Şiddete değil şiddetin kaynağına dikkat çekmek lazım. Klipteki klişelerin dışına çıkılıp saldırganlar üzerine yoğunlaşılırsa asıl o zaman yıkıcı bir etkisi olur” diyor.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/286154811″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Türkiye’nin önde gelen eşcinsel yaşam ve kültür dergisi Gzone’un kurucularından Murat Renay ise “Aslında ‘drag queen’ bizim aramızdaki adı. Halk arasında bu trans veya travesti olarak yayıldı. Öncelikle çok iyi bir klip, güzel çekilmiş güzel oynanmış ve Athena gibi çok bilinen bir grubun bu klipi çekmiş olması çok güzel. Ama bildiğimiz kadarıyla bu klip 8-9 aydır beklemedeydi, bilmiyorum hangi nedenlerden dolayı bekletildi. Nihayet bizlere ulaştığı için mutluyuz. Tabii televizyon kanallarında büyük ihtimalle yayınlanamayacaktır. İyi niyetinden herhangi bir şüphemiz yok ama klipte yine şiddet gören bir trans insan var. Her konuda güzel olan bir klip ancak hikayede bulunan transın mutlaka şiddet gördüğü noktasında biraz sıkıntı var.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/286154812″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Orhan Atasoy’un Gemiler klipinde de trans temsili vardı ama gayet güzel işlenmişti.

Bir trans arkadaşım, ‘ana akım medyada yer bulan bir klip ya da bir yapımda bir trans varsa onun başına mutlaka kötü bir şey gelir’ anlayışından şikayet etmişti. Tek itirazımız buna, ama klip çok güzel. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, klipte oynayan drag queen arkadaşlarımız çok başarılı insanlar, onlara da teşekkür ediyoruz.”

Sosyal medyada klip hakkında neler söylendi?

 

Homojen Dergi: https://twitter.com/homojendergi/status/783383327797612544?lang=tr

Oyuncu Türkü Turan: https://twitter.com/turkuturan/status/783613674816667648?lang=tr

Ötekilerin Postası: https://twitter.com/otekilerpostasi/status/783596043841728512?lang=tr

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.