Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulut yasakları ne derece etkili?

Dünyanın en popüler ve en çok kullanılan bulut depolama sistemleri Dropbox ve Google Drive’a 8 Ekim tarihinde erişim engeli geldi. Google Drive’ın engeli kaldırılırken, Dropbox ile birlikte Github, Onedrive ve archive.org hâlâ kapalı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun aldığı karar, Redhack’ın, Berat Albayrak’ın maillerini bu sistemlere yüklemesinden sonra 8 Ekim tarihinde alındı.

d

Yasağın en fazla yankı uyandıran tarafı bulut sistemlerini kullanan çok sayıda kişinin erişim engeli nedeniyle bu servislerdeki verilerine ulaşamaması. Ayrıca konulan yasak iş dünyasını doğrudan etkiliyor.

Proje geliştirici platform Github ve online arşiv sitesi archive.org da erişimi engellenen siteler arasında. Akademik tezlerin, makalelerin çokça paylaşıldığı Archive.org’un kapanması iş dünyası dışında akademik camianın da bu yasaktan fazlaca etkilenmesine sebep oldu.

Tekonoloji konularında uzman gazeteci Serhat Ayan bu gelişmeyi şöyle yorumladı:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/286965525″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Telekomünikasyon uzmanı Utku Kalı’nın görüşleriyse şöyle:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/286965629″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.