Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ile Putin kaybettikleri zamanı telafi etmeye devam ediyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinin ardından ilk kez Türkiye’ye geldi. Putin bugün, İstanbul’daki 23. Dünya Enerji Kongresi’ne katılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bir araya gelecek.

Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve perşembe günü sona erecek olan zirve, düşük petrol fiyatlarına çözüm arayan OPEC üyelerini bir araya getirmesi açısından da ayrı bir önem taşıyor. Zirve için 82 ülkeden üst düzey katılım gerçekleşti. Venezüela ve Azerbaycan devlet başkanlarının yanı sıra kongrede 250’den fazla bakan ve enerji şirketlerinin yöneticileri yer alıyor.


Türkiye ile Rusya arasında temaslar artıyor

24 Kasım 2015’de yaşanan uçak krizinin ardından gerginleşen iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden yumuşamaya başlamasıyla beraber, temaslar arttı, Putin ve Erdoğan son 60 günde iki kez yüz yüze, 4 kez de telefonda konuştu.

15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesinden bu yana Türkiye’ye ayak basmayan Putin, Erdoğan’la en son 4 Eylül’de Çin’in Hangzhou kentinde G20 liderler zirvesinde görüştü.

Putin’in Antalya’da oynanacak Türkiye-Rusya dostluk maçını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte izlemek üzere 31 Ağustos’ta Türkiye’ye geleceği haberi Türk basınında yer almıştı. Sputnik Türkiye ise Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov’un milli takımı uzaktan destekleyecekleri ifadesini aktarmıştı.

Bu sefer de, arada kaybedilmiş olan zamanı telafi etmeye yönelik adımların atılması bekleniyor. Askıya alınan anlaşmaların bir an önce uygulamaya konması görüşülecek. İlk adım, iki ülke arasında 1 milyar dolarlık yatırım fonu kurulmasını öngören anlaşmanın dün imzalanmasıyla atıldı.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri onarmaya yönelik konulara odaklanılacak. Ticari ve ekonomik ilişkiler, Rusya’nın tek taraflı uyguladığı vize ve ticaret alanındaki kısıtlamalar, Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi başlıklar yer alıyor.

Türk Akımı projesi

Trakya bölgesine Rusya kaynaklı doğalgaz taşımayı hedefleyen Türk Akımı projesinin yıllık hacminin 63 milyar metreküp olması amaçlanıyor. Projenin 13,6 milyar Avroya mal olması öngörülüyor.

Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinin ardından askıya alınan proje, Temmuz ayı sonunda tekrar gündeme gelmişti.

Suriye ve Irak

Askıya alınan iki ülke ilişkilerinin dışında Suriye’deki iç savaşın da Erdoğan-Putin görüşmesinin öncelikli konularından olması bekleniyor. Suriye’de ateşkesin çökmesinin ardından, ABD’yle Rusya arasında derinleşen gerilimle oluşan son durum gözden geçirilecek. Rusya bölgede rejim güçlerini desteklerken, Türkiye’nin muhaliflerin tarafında yer alması iki ülke arasındaki önde gelen anlaşmazlıklardan birini oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.