Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Giovanni Scognamillio; Türkiye sinema tarihine bir çelme

Türkiye Sineması’nın hafızası Giovanni Scognamillo bir süredir tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti.

Levanten yazar Scognamillo 25 Nisan 1929’da İstanbul’da doğdu. El Hamra sineması müdürü olan babası ile sinema eşiğinden içeri adımını atan Scognamillio ilk kitabı olan “Sinema Yıllığı”’nı Agah Özgüç ile 1965 yılında yazdı. Bu kitabı daha sonra 40’ın üzerinde yayımladığı sinema, çeviri ve eleştiri kitapları takip etti.

Kitaplarının yanı sıra 1948-1961 yılları arasında ABD, Norveç, İtalyan ve Fransız basınında sinema yazıları yazdı. 1961 yılından sonra ise Akşam, Sinema 65, Ulusal Sinema, Yedinci Sanat, Hayat, Bravo ve Video- Sinema, Beyaz Perde gibi Türk dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı ve Türkiye Sineması’na üretim ve kayıt altına alınması noktasında büyük katkılar sundu. Her daim üretimin içinde olan Scognamillio 1997-1999 yılları arasında Nostromo Bilimkurgu dergisinin de editörlüğünü yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=sABbn8-VC6E

2006 yılında “Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo” adlı belgeselde de anlatıldığı gibi Giovanni Scognomillio Türkiye Sineması’nın yaşayan en verimli sinema tarihçisiydi. Türkiye Sineması’nı sadece ulusal sinema olgusu üzerinden okumayan çok kültürlü ve etnik çeşitliliği ile inceleyen Scognomillio Türkiye’de entelektüel ve sanatçı algısını kıran nadir sinemacı portrelerden biri olarak hayata veda etti.

Sinema tarihine attığı çelme ile yaşayarak tarih olan Scognamillio 8. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Katkı Ödülü”, 19. İstanbul Film Festivali’nde ise “Sinema Onur Ödülü”ne layık görülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.