Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PKK dört koldan saldırdı

28 Şubat 2015 tarihinde Dolmabahçe mutabakatından sonra başlayan gerilim HDP’nin 7 Haziran seçimleri için yürüttüğü kampanyaya yönelik yapılan saldırılar ile devam etti. Var olan yüksek tansiyon 20 Temmuz Suruç katliamı ve 22 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde evlerinde öldürülen iki polis ile çatışma dönemi tekrar fiilen başladı. 10 Ekim itibariyle devam etmekte olan çatışma ortamında PKK 6 Ekim – 9 Ekim tarihleri arasında biri saldırı hazırlığı aşamasında kalmak üzere dört farklı saldırı gerçekleştirdi. Bunlardan ilki 6 Ekim’de İstanbul Yenibosna‘da yaşandı.

İstanbul Yenibosna’da motorsikletli saldırı

6 Ekim 2016 Perşembe günü İstanbul Yenibosns’da Şirinevler 75. Yıl Polis Merkezi yakınlarında bombalı motorsikletle yapılan saldırıda 10 kişi yaralandı. Saldırının ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca patlamayla ilgili olarak Başbakanlık’ın yazısı ile geçici yayın yasağı getirildi. Saldırı sonrası gerçekleştirilen ilk operasyonlarda 6 kişi gözaltına alındı.

yenibosna2

Saldırının faili ile ilgili genel kanı saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiğiydi. Genel kanı doğru çıktı ve saldırıdan bir gün sonra TAK yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi: “Eylemimiz 9 Ekim uluslararası komplosuna ve Kürdistan halkına yapılan baskı ve zulme karşı gerçekleşmiştir.”

screen-shot-2016-10-10-at-12-41-58

Saldırıyla ilgili ilk açıklama İstanbul Valisi Vasip Şahin’den geldi: “Saldırıda 10 vatandaş yaralandı. Polisimizden yaralımız yok. Allah’a şükür ağır yaralımız yok. Tedavileri devam ediyor. Burada olayın oluş şekli, konuyla ilgili örgüt bağlantısı ve örgütün hangisi olduğu yolundaki çalışmalar devam ediyor. Tabii vatandaşlarımızın bu konuda çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olmasını istiyoruz. Kendi güvenlikleri açısından bu uyarılara uymalarını ayrıca bekliyoruz. Çalışmalar tamamlansın, örgütün niteliğine ilişkin açıklamalar yapılır. Bütün arkadaşlarımız canla başla mücadele ediyorlar. Şundan emin olunsun ki, İstanbul’da her türlü tedbir alınıyor, bu tedbirler arttırılmaya devam edecektir.”

yenibosna

İstanbul Valisi’nin açıklamasını Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklaması takip etti. Kurtulmuş iktidarın uzunca bir süredir kullandığı “üst akıl” argümanını bir defa daha dile getirdi:

“Şunu biliyoruz ki bu terör örgütlerinin tamamı taşeron ve maşadır. Bunlar sadece adam öldürmek üzerine kendilerince ortaya koydukları birtakım hedefler etrafında mücadele ederler. Birtakım istihbarat örgütleri de bu örgütler üzerinden istifade eder. Yani üst akıl büyük resmin parçalarını bir araya getirmek için bu tip taşeron örgütleri kullanır. Dolayısıyla yeryüzündeki terör örgütlerinin tamamı taşerondur. Tamamı birtakım istihbarat birimlerinin elinde oyuncak hale gelmişlerdir. Maalesef dünya bu anlamda da terör örgütlerinin cenneti haline geldi.”

Ankara’da iki “canlı bomba” kendini patlattı

İstanbul’daki saldırıdan iki gün sonra , 8 Ekim 2016’da, Ankara’da gerçekleşen polis operasyonu, olası bir “canlı bomba” eylemini son anda önledi. Diyarbakır’dan gelen bir istihbarat üzerine 8 Ekim Cumartesi günü Ankara’da, Haymana yolu civarında polis operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında bombalı araçla eylem hazırlığındaki iki kişi, polisin “teslim ol” çağrısı üzerine kendilerini patlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda iki canlı bombanın da kimliği belirlendi: Mahide Ataş ve Harun Arslan

haymana

Ankara Valisi Ercan Topaca olayla ilgili yaptığı açıklamada kendini patlatan iki canlı bombanın PKK ile bağlantısının olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi: “Diyarbakır’da yapılan bir ihbar üzerine polisin aradığı şahıslardı. Bu bölge üzerinde dün gelen bir ihbar üzerine yoğunlaştı. Sabaha karşı bu mahalleye gelinerek kendilerine teslim olmaları yönünde arkadaşlarımızın ikazları oldu. Daha biz müdahale etmeden kendilerini patlattılar. Bir kimlik bulduk Bingöl doğumlu Harun Arslan. Harun Arslan’ın Diyarbakır’da bir süredir ortalıkta görünmediği yönünde istihbarat alınmıştı. Bir bayan olduğunu da düşünüyoruz ama henüz onun kimliği tespit edilmiş değil. Arkadaşlarımız üçüncü bir kişiden şüpheleniyor ama henüz net değil. Yapılan incelemelerde 200 kilogram amonyum nitrat olduğunu ve plastik patlayıcılar olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşlarımız alanda yoğun bir çalışmayı devam ettiriyorlar. Bunların amacı neresiydi, nereyi patlatmak istiyorlardı orası çok kesin değil. Araca Türk bayrağı asmışlar, kendilerini kamufle etmeye çalışmışlar. Henüz örgüt bağlantısı net değil ama elde ettiğimiz bilgiler Harun’un PKK bağlantılı olma ihtimali yüksek. Olayın yapılma ve planlanma şekli olarak PKK işaret ediyor.”

https://www.youtube.com/watch?v=trbOM_yupDw

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CNN Türk canlı yayınında konuyla ilgili yaptığı açıklamada korku ve paniğe gerek olmadığını şu cümlelerle ifade etti:

“Büyük bir felaket önlendi. Muhtemelen Ankara’ya saldıracaklardı. Tüm emareler terör örgütü PKK’yı işaret ediyor. Ancak net bilgiler geldikçe kamuoyu bilgilendirilecektir.. Korku panik atmosferi yaratmaya gerek yok. Türkiye konumu itibariyle çok kritik bir yerde. Suriye ve Irak’ta çatışma durumu söz konusu. Buradan terör doğuran kaynaklar var.”

Önce Şemdinli ardından Van

Ankara’da yaşanan operasyondan sadece bir gün sonra sözünü ettiğimiz dört günlük dönemin en ağır saldırısı Şemdinli’de gerçekleşti.

semdinli

Pazar günü Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde, Şemdinli- Yüksekova karayolu üzerinde bulunan Durak 2. Hudut Bölüğü’ne 150 metre uzaklıktaki yol kontrol noktasında görevli askerler durdurdukları araçlarda kontrol yaparken, saat 09:45’te Şemdinli yönünden gelen kamyoneti durdurmak istedi. Ancak, kamyonetin durmayarak, arama ve kimlik kontrolü devam eden araçların bulunduğu noktaya hareket etmesi üzerine askerler ateş açtı. Tam bu sırada çevrede bulunan PKK’lılar, askerlere taciz ateşi açıp dikkatleri dağıttı. 5 ton bomba yükü kamyonla jandarma kontrol noktasındaki araçların arasına “intihar dalışı” yapan PKK’lı, bomba yüklü aracı infilak ettirdi. Düzenlenen “canlı bomba” saldırısında 10 asker şehit oldu, 5 sivil yaşamını yitirdi. 26 kişi yaralandı.

Saldırının ardından açıklama yapan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Yol kontrol noktasında bir kamyonete yüklü yaklaşık 4-5 tona yakın patlayıcıyı patlattılar. Operasyonlarımız havadan ve karadan devam ediyor” dedi. RTÜK daha önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıyla ilgili de geçici yayın yasağı getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada yurt içinde ve yurt dışında, her türlü siyasi, diplomatik, askeri tedbirlerin alındığını söyledi:

“Bölücü örgüt, geçtiğimiz yıl başlattığı çukur eylemlerinin akabinde bölge halkı tarafından adeta tecrit edilmiş, dışlanmıştır. Bunun üzerine örgüt üyeleri, tıpkı FETÖ ve DEAŞ mensupları gibi, sadece kan dökmeyi, can almayı hedefleyen saldırılarla varlıklarını ispata yönelmişlerdir. Devletimiz, tüm kurumlarıyla, milletimizle el ele vererek, bölücü terör örgütünü eylem yapamaz hale getirmekte kararlıdır. İnsan gücünden teknolojik imkanlara kadar bunun için ne gerekiyorsa seferber ediyoruz. Devletimizin ve milletimizin bekası için, yurt içinde ve yurt dışında, her türlü siyasi, diplomatik, askeri tedbiri almakta kararlıyız.”

4

Başbakan Yıldırım da Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi kararlık mesajı verdi: “Türkiye’nin terörle mücadelesi kararlılıkla sürecek. Bu konuda yapılacak intihar eylemleri ve terör faaliyetleri ülkemizin istikrarı için, geleceği karartmaya gayret eden terör mihraklarından memleketi kurtarmak için gerekli çalışmaları yürüteceğiz” dedi.

AKP yöneticisine saldırı

Şemdinli saldırısının akşamında Van’ın Özalp ilçesinde yapılan saldırıda AKP İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Muştu öldürüldü. Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada saldırının faili olarak PKK gösterildi.

2

“İlimiz Özalp ilçesi Aşağımolla Hasan Mahallesinde ikamet eden ve minibüs işleten aynı zamanda AK Parti Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Muştu, 09.10.2016 günü saat 21.00 sıralarında evine gelen bir grup BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) mensubu terörist tarafından önce minibüsü gasp edilmek istenmiş, direnmesi üzerine silahla vurularak öldürülmüştür. Olayla ilgili tahkikat ve faillerin yakalanması çalışmaları sürdürülmektedir.”

Bu saldırı PKK’nın bölgede AKP yöneticilerine yönelik gerçekleştirdiği ilk saldırı değildi. Ağustos 2016’da Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki İkinci Köprü mevkiinde yol kesen PKK’lılar, kaçırdıkları AKP Beytüşşebap İlçe Gençlik Kolları Başkanı Naci Adıyaman’ı öldürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.