Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Akımı Türkiye’ye ne kazandıracak?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden sonra dün ilk defa Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmede Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi ve Suriye gibi önemli konu başlıklarının yanı sıra Türk Akımı projesi ve  Akkuyu Nükleer Santrali de konuşuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın dün attıkları imzalarla Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin anlaşması yapılmış oldu.

Güney Akımı yerine Türk Akımı

İlk olarak Putin’in 1 Aralık 2014’teki Ankara ziyareti sırasında ilan edilen Türk Akımı Projesi, asıl olarak Güney Akımı Projesi’nin yerini almak için tasarlanmıştı. Putin Aralık 2014’te, Rus gazını Karadeniz altından Avrupa’ya taşıyacak Güney Akımı’nı iptal etmiş ve yeni güzergâhın Türkiye olduğu projeyi gündeme getirmişti. Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a ulaşacak Güney Akımı projesinin iptalinin en önemli nedeni ise AB’nin çıkardığı engeller olmuştu.

AB’nin enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak istemesi ve ardından yaşanan Kırım Krizi sonrasında, Rusya Güney Akımı Projesi’nden Aralık 2014’te hem siyasi hem de ekonomik nedenlerden ötürü vazgeçmişti. Kasım 2015’te Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi nedeniyle askıya alınan Türk Akımı Projesi, dün atılan imzalarla tekrar hayata geçti.

Karadeniz’in altında 910 km

Rusya’da devlete ait Gazprom’un attığı adımlar da “Türk Akımı” olarak adlandırılan projenin gerçekleştirilmesinde kararlı olduğunu göstermişti. Gazprom, Güney Akım projesi için oluşturulan Amsterdam merkezli South Stream Transport’taki Avrupalı ortaklarının paylarını hızla satın aldı ve rotayı Türk Akımı’na döndürdü.

Ukrayna’yı devre dışı bırakarak Karadeniz’in altından Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı Boru Hattı inşaatının 2016’da başlaması öngörülüyor. Birinci hattın tahmin edilen tamamlanma tarihi ise 2019. Proje, her biri 15 milyar 750 milyon metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip olan 4 hattan oluşuyor. Rusya’dan ikmal edilecek 63 milyar metreküp doğalgazın 14 milyarını Türkiye alacak, geriye kalan 49 milyar metreküp doğalgaz ise Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ihraç edilecek.

Rusya’nın güneyindeki Krasnodar Bölgesi’nden başlayacak boru hattı, Karadeniz üzerinden Türkiye’nin Trakya topraklarına ulaşacak ve İpsala üzerinden Yunanistan’a verilecek. Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Karadeniz’in altından geçecek hattın inşaatını Gazprom üstleniyor. Türkiye’den geçecek kara hattının inşaatı ise Gazprom ile Türkiye’nin işbirliğiyle tamamlanacak.

Şubat 2015’te Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, boru hattının Türkiye’ulaşacağı noktanın Kıyıköy olacağını duyurmuştu. Tüm projenin yaklaşık 13,6 milyar Avro’ya mal olması bekleniyor. Doğalgaz ihtiyacının yüzde 58’ini Rusya’dan karşılayan Türkiye, yapılan anlaşma kapsamında Rusya’dan gazı indirimli olarak alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.