Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan’a gitti

2016 Nobel Edebiyat Ödülü’nü ünlü şarkıcı ve yazar Bob Dylan kazandı.Karar sonrası İsveç Nobel Akademisi yaptığı açıklamada Dylan’ın Amerikan müzik geleneğinde “yeni şiirsel ifadeler yarattığı vurgulandı. Bu yıl adaylar arasında birbirinden iddialı yazarlar vardı.

bbbbb

Bahis siteleri tarafından ödül için favori olarak gösterilen 4 yazar:

Ngũgĩ wa Thiong’o

ngugi-01

Kenyalı yazar İngilizce  ve Gĩkũyũ  dilinde eserler yazıyor. Kenya’nın Kamiriithu adlı yerleşim yerinde dünyaya gelen yazar Kikuyu kökenlidir. 1964’te İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde okurken “Weep Not, Child” adlı ilk romanını yazdı. Ngaahika Ndeenda (I Will Marry When I Want) adlı oyununda Kenya’daki yönetimi eleştiren ince mesajlar verince Kenya’da hapis cezası aldı. 1977’den sonra sürgüne gönderildiği ABD’de Yale Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Roman, öykü, oyun, eleştiri, çocuk öyküleri türlerinde eserler vermiştir.

 Haruki Murakami

haruki-murakami

Sürrealist kurgu alanında yazılar yazan yazar, Japonya’nı 20. yüzyıldaki yazarlarından en önde gelen ismi. Üniversite eğitimini ülkesinde bitirdikten sonra 9 yıl kadar Avrupa ve ABD’de yaşamıştır. Günümüzde kendisi Amerikan kültürü etkisi altında kalmakla ve Batıcı olmakla eleştiriliyor

İlk kitabı olan Kaze no uta o kike” i 1979 yılında yazmıştır. 3 yıl aradan sonra ikinci romanını yazan yazar ilk kitabı ile Gunzou Edebiyat Ödül kazanmıştı.

Adunis

adunis

Asıl adı Ali Ahmad Said Esber olan yazar, Suriyelidir. Şiir alanında eserleriyle tanınan Adunis, yazılarıyla Modern Arap şiirini etkilemiştir. 20. Yüzyılın ikinci yarısında Arap şiirinde modernist değişimin önünü açmıştır. Arap şiir dünyasında en büyük yazar olarak ifade edilir. Yazılarında İslam’ı eleştirdiği gerekçesiyle bazı otoritelerce kitaplarının yakılması gerektiği söylenmiştir.

 Philip Roth

philip

ABD’nin New Jersey eyaletinde 1933’te dünyaya gelen yazar kitaplarında genel olarak “anti-Semitizm” konularını işler.

 

Son 10 yılda Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazananlar:

 

2006 – Orhan Pamuk

2007-Doris Lessing

2008-J. M. G. Le Clézio

2009-Herta Müller

2010-Mario Vargas Llosa

2011-Tomas Tranströmer

2012-Mo Yan

2013-Alice Munro

2014-Patrick Modiano

2015-Svetlana Aleksiyeviç

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.