Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran yine bir kadını idama mahkum etti

22 yaşındaki İranlı Zeyneb Sekanvand Lokran eşini öldürmekten suçlu bulundu. Olayın gerçekleştiği tarihte 17 yaşında olan Lokran, bugün içinde infaz edilebilir.

İran yine bir idam kararıyla gündemde. 22 yaşındaki Zeyneb Sekanvand Lokran eşini öldürmekten suçlu bulundu. Lokran savunmasında, 15 yaşında evlendiği eşi tarafından sistemi fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldığını, ayrıca eşinin kendisine defalarca tecavüz ettiğini ve boşanma talebini de reddettiğini; sonunda cinayet işlemek durumunda kaldığını söyledi.

images-1
Zeyneb Sekanvand Lokran

Şubat 2012’de gözaltına alınan Lokran, 20 gün tutulduğu polis merkezinde erkek polisler tarafından dövüldüğünü ve işkenceye uğradığını da ifade etti. Mahkemenin idam kararını, Lokran’ın avukatı yanında değilken verdiği bir ifadeye dayandırdığı ve genç kadının iddialarını soruşturmadığı ileri sürüldü.

Olayın gerçekleştiği tarihte 17 yaşında olan Lokran hakkında hüküm verilirken İran’ın 18 yaş altındaki suçlarla ilgili maddeler bulunduran 2013 tarihli ceza yasasındaki kararları uygulamadığı ve yaşı sebebiyle zihinsel olgunluk adına bir belge talep edilmediği belirtildi.

2014 yılında verilen idam hükmü, Lokran’ın cezaevinde bir mahkumla evlenmesi ve hamile kalması sebebiyle ertelendi. 30 Eylül’de doğum yapan Lokran’ın bebeği hayatını kaybetti. Doğumdan bir gün sonra cezaevine geri gönderilen Lokran’a psikolojik destek sağlanmadığı da iddialar arasında.

images

İnfaz kararı dünya kamuoyunda büyük tepki toplarken, Uluslararası Af Örgütü öncülüğünde sosyal medyada Lokran için “Zeyneb’i kurtar” anlamına gelen “SaveZeinab” başlığı açıldı. Ayrıca başlatılan imza kampanyasında İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’e hitaben Lokran’ın hükmünün ertelenmesi ve iddialarının araştırılmasını talep eden bir dilekçe bulunuyor.

İran’da 25 Ekim 2014’te kendisine tecavüz eden Murteza Abdülali Sarbandi’yi öldürdüğü için idam edilen Reyhaneh Cebbari’nin davası da dünya çapında tepkilere yol açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.