Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye barışı için Cenevre yerine bu kez Lozan’da buluşuluyor

15 Ekim Cumartesi günü İsviçre’nin Lozan kentinde Suriye krizinin çözümüne yönelik ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılacağı üst düzey bir toplantı yapılacak. Toplantıya Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın dışişleri bakanları da katılacak. İran’ın katılıp katılmayacağı, katılırsa hangi düzeyde temsil edileceği henüz kesinleşmedi. ABD  3 Ekim’de Rusya ile ikili ateşkes görüşmelerini durdurduğunu ilan etmişti. Böylece iki ülke 12 gün sonra Suriye konusunda yeniden görüşüyor olacak.

Konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lozan’daki toplantıdan umutlu olduklarını, fakat Suriye’de çatışmaların sona ereceğine dair söz veremeyeceklerini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında bir soru üzerine “Dışişleri Bakanımız John Kerry, bu toplantıya Suriye’de çatışmaları durduracak başarılı bir çerçeve çizilmesi hedefiyle gidiyor” dedi.

İki bakanın resmi görüşmeler dışında bir görüşme yapma ihtimalini tamamen yok saymadığını ifade eden Kirby şöyle devam etti: “fakat bu ABD ve Rusya ile Suriye’de çatışmaların durdurulması için yaptığımız görüşmeleri askıya alma kararımızın değiştiği anlamına gelmez.”

Beyaz Saray: “Rusya kredibilitesini kaybetti.”

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kerry’nin 15 Ekim’de Lozan’a, 16 Ekim’de ise Londra’ya gideceği belirtildi. Kerry’nin ziyaretlerine dair detaylı bilginin paylaşılmadığı açıklamada, “Bakan Lozan’da önemli müttefiklerimizin dışişleri bakanları ve Londra’da ise bölgesel ve uluslararası önemli müttefiklerle bir araya gelerek, şiddetin azalması ve insani yardımların ulaşımı dahil üzere çok taraflı olarak Suriye krizinin çözümü konularını ele alacak” ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ise, Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi için yapılan diplomatik çabalarda Rusya’nın katılımının gerekli olduğuna işaret etti ve “Ancak bu Rusya ile ABD’nin askeri işbirliğinin sürmesini sağlamaya yönelik bir anlaşma içeriğine sahip değil. Rusya açıkçası anlaşmaya ulaşmaya dair kredibilitesini kaybetti” dedi.

Görüşmelerde Türkiye de var

Lozan toplantısı hakkında CNN’e konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmelere Rusya ve ABD’nin yanı sıra Türkiye, Suudi Arabistan ve muhtemelen Katar’ın katılacağını belirtti.

İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa devletleri Lozan görüşmelerinin dışında bırakıldı fakat Pazar günü Londra’ya gidecek Kerry’nin burada Avrupalı dışişleri bakanlarına brifing vermesi bekleniyor.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Lozan görüşmelerine katılması, cihatçı olmayan Suriyeli muhaliflerin El-Nusra cephesiyle ilişiğinin kesilmesi konusunun öne çıkacağının işareti olarak görülüyor.

26 Temmuz’da Cenevre’de yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alınamamıştı: http://www.euronews.com/2016/08/26/kerry-and-lavrov-arrive-in-geneva-for-talks-on-syria

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.