Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde ‘proje okul’ gerilimi sürüyor

Yeni eğitim yılı başladığından bugüne aralarında Türkiye’nin başarı listesinde ön sıralarda bulunan okulların dâhil olduğu ‘proje okullar’ uygulamasına tepkiler devam ediyor.

‘Proje okul’ uygulaması ile öğretmenlerinin okuldan ayrılmasına tepki gösteren Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) velileri, öğretmenleri, mezunları ve öğrencileri bugün de okulun önünde biraraya geldi. Bugün saat 15.00’da okulun önünde toplanan öğrenciler ve veliler ‘projeniz değiliz’ diyerek okulda lokma dağıtma çağrısında bulundu. Aynı anda okul bahçesine TOMA ve polis de geldi.

Okul müdürü ‘proje okul’ uygulamasına karşı çıkan öğrencileri bu sabah saatlerinde odasına çağırıp üzerinde sorular yer alan bir kağıt dağıtarak, öğrencilerden bu soruları yanıtlamasını ve altına imza atmalarını istediği sosyal medyada hızla yayıldı. Bu haberin ardından Cumhuriyet gazetesinin görüştüğü veliler, bazı milletvekillerinin okulu aramasıyla müdürün öğrencilerden imza toplama uygulamasından vazgeçtiğini belirtti.

Müdürün bu uygulamasına karşı saat 15.00’da okulun önüne yapılan çağrıyla öğrenciler ve veliler biraraya gelerek basına açıklamada bulundular. Bu açıklamaya CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Oğuz Kaan Salıcı da katıldı.

Proje okul uygulaması nedir?

‘Proje okul’ uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2014 yılında hayata geçirildi. “Dershaneler Kanunu” olarak bilinen 652 sayılı Kanun hükmünde Kararname ile MEB’ e, aralarında Türkiye’nin başarı listesinin üst sıralarında yer alan liselerinin de bulunduğu okullarda 8 yılı aşkın süreyle görev yapan öğretmenleri atama yetkisi verilmişti.

Hangi okullar bulunuyor?

Öğretmen kadrolarının değiştirileceği liseler arasında; İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Akyol, Çankaya Fen, Ankara Atatürk, Bornova Anadolu ve İzmir Fen Lisesi gibi Türkiye’nin yüksek puanlarla öğrenci alan liseleri de bulunuyor.

Öğretmenler ne diyor?

22 Eylül tarihinde uygulamaya karşı çıkan öğretmenler MEB önünde biraraya gelerek basın açıklaması yapmıştı. Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, “MEB’e bağlı okulların büyük bölümünün müdürlerini kendi siyasal kadrolarından belirleyen bir zihniyetin ‘proje okulları’na yapılacak atamaları benzer bir mantık üzerinden belirleyecek olması, proje okullarının yeni bir siyasal kadrolaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.