Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Assange’ın internetini neden kestiler?

Ekvador hükümeti, hakkındaki çocuk istismarı suçlamalarının ardından Haziran 2012’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmak zorunda kalan ve büyükelçiliği terk edemeyen Julian Assange’ın internetini kesti.

3WikiLeaks’in Pazartesi günü attığı tweet’le duyurduğu internet kesintisi kararı, cumartesi günü ABD başkan adayı Hillary Clinton’un Wall Street’in meşhur yatırım bankası Goldman Sachs için yaptığı konuşmaların metinlerinin sızdırılmasının ardından geldi.

Birkaç hafta önce Demokrat Parti’nin e-postalarının sızdırılmasının ardından Obama yönetimi, bundan Rusya’yı sorumlu tutmuştu ve Moskova’yı ABD başkanlık seçiminin sonuçlarını etkilemekle suçlamıştı.

Demokrat Parti’nin iç yazışmaları WikiLeaks ve DcLeaks gibi internet sayfalarında yer almış; ancak WikiLeaks elindeki belgelerin kaynağını açıklamayı reddetmişti. Daha sonra WikiLeaks, Clinton’ın kampanyasını yürüten John Podesta’nın kişisel e-postasından sızdırılan, Clinton’ın Wall Street bankalarına yaptığı konuşmaların metinlerin de dahil olduğu, yaklaşık 2000 yazışmasını yayınladı. Hem Demokrat Parti’nin iç yazışmaları hem de Podesta’nın e-postaları Amerikan kamuoyunda oldukça yankı uyandırdı.1Cumartesi günü sızdırılan, kampanyasının yöneticilerinin uzun süredir yayınlamayı reddettiği konuşmalarda, Clinton’ın Goldman Sachs’la yakın ilişkisi dikkat çekiyor. Demokrat Parti’nin özellikle genç ve liberal tabanı nezdinde Clinton’ın Wall Street bankalarıyla olan yakın ilişkisi önemli bir sorun kaynağı. Bir diğer öne çıkan konu ise Clinton’ın ABD’nin Suriye’ye daha fazla müdahale etmesini istediğini belirtmesi.

Ekvador hükümeti, Assange’ın internetinin kendileri tarafından geçici bir süre için kesildiğini salı günü resmi bir açıklamayla kabul etti. Ekvador Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Assange’ı büyükelçilikten çıkarmayacaklarını ve gazetecilik faaliyetlerini engellemeyeceklerini; ancak başka bir ülkenin iç işlerine ve seçim sürecine müdahale etmek istemediklerini belirtti.

Kararın ardından WikiLeaks, Assange’ın internetinin kesilmesini Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın istediğini öne sürdü. Ekvador ve ABD Dışişleri Bakanlıkları bu iddiayı reddetti. 4 yıldan fazla süredir Ekvador Büyükelçiliği’nden dışarıya adım atamayan Assange’ın internet bağlantısı olmadan dış dünyayla nasıl bağlantı kuracağı, şu aşamada belirsiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.