Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna zirvesine Halep gölgesi

Bugün Berlin’de Almanya, Rusya, Fransa ve Ukrayna devlet başkanları, Ukrayna’da barışın güvence altına alınması ve kalıcılaştırılması için yapılması gerekenleri tartışmak için bir yıl aradan sonra bir araya geliyor.

Ukrayna’da geçen sene Şubat ayında ateşkes anlaşması imzalanmış; ancak tam olarak uygulanamamıştı. Toplantıda Ukrayna’daki barış sürecinin yanı sıra, Angela Merkel ve François Hollande’ın Vladimir Putin’le Suriye hakkında da görüşmesi bekleniyor.pSon zamanlarda Almanya ve Fransa’nın, Moskova’nın Suriye rejimiyle yaptığı işbirliğine yönelik eleştirileri giderek arttı. Hatta, geçtiğimiz hafta Hollande’ın Rusya’yı, Suriye’de savaş suçu işlemekle itham etmesinin ardından, Putin Fransa’ya yapacağı ziyareti iptal etti. Görüşmeler sırasında Hollande ve Merkel’in Putin’i, Halep’te süresiz ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım koridorlarının açılması için ikna etmeye çalışması bekleniyor. Perşembe günü Rusya ve Suriye, sivillerin ve isyancı grupların kenti terk etmesi ve kente yardım ulaştırılabilmesi için Halep’teki bombardımanları sekiz saatliğine durduracak.hABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin, Suriye’deki faaliyetlerinden ötürü Rusya’ya yaptırım uygulaması da gündemde. Uygulanacak yaptırımların seyahat yasağı ya da Suriye’deki faaliyetlerle direkt bağlantılı olan kişilerin hesaplarının dondurulması şeklinde olması tartışılıyor. Ekonomik yaptırımlar da masada olsa da şu an için pek olası gözükmüyor.

Suriye’deki “korkunç durum” göz önüne alındığında her ihtimalin tartışılması gerektiğini söyleyen Şansöyle Merkel, ülkelerin görüşler farklılıkları ne kadar büyük olursa olsun müzakerelerden yana olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.