Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göçmenler suç örgütlerinin kıskacında

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) raporuna göre Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya gelen göçmenlerin yüzde 70’inden fazlası yolda geçirdikleri süre boyunca insan kaçakçılığı, organ kaçakçılığı ve istismar mağduru oluyor.

IOM uzmanlarının mülakat yaptığı, Avrupa’ya botlarla ulaşan göçmenlerin dörtte üçü yolculuklarının bir bölümünde suçlular tarafından çıkar amaçlı kaçakçılığa ya da istismara maruz kaldıklarını belirtti

1

IOM, bu çalışma için 10 ay harcadı ve 9 binden fazla göçmenle görüşmeler yaptı. Bu rapor, göçmenlerin maruz kaldığı insan kaçakçılığı ve istismarı hakkındaki ilk kapsamlı çalışma.

Anket yapılanların yüzde 49’u fidye için kendi iradeleri dışında bir yerde zorla tutulduklarını belirtti. Bu tür olayların çoğu Libya’da gerçekleşmiş.

Yine göçmenlerin yarısı silahlı kişiler tarafından para almadan zorla çalıştırıldıklarını söyledi. Görüşme yapılanlar, esaret altından kurtulmanın ya da Avrupa’ya güvenli bir şekilde seyahat edebilmenin tek yolunun zorla çalıştırılmaktan geçtiğini vurguladılar.

2

Organ ve kan kaçakçılığı artıyor

Raporun gösterdiği bir başka gerçek ise organ ve kan kaçakçılığının yükselme eğiliminde olduğu. Ankete katılanların yüzde 6’sı esirken kendi iradeleri dışında kan vermeye zorlandıklarını, yine bir kısmı yolculuk ücreti olarak organlarını verdiklerini söyledi. Öte yandan erkek göçmenlerin kadınlardan daha çok bu duruma zorlandığının altı çizildi.

Avrupa’ya doğu Akdeniz rotası üzerinden (Yunanistan ve Türkiye) ulaşan göçmenlerin ise yüzde 14’ü insan kaçakçılığı ve istismarına maruz kaldıklarını belirtti. Bu da bu güzergahta göçmenlerin daha az suça maruz kaldığını ortaya koyuyor. Ancak yine de bu şekilde Avrupa’ya ulaşanlarla yapılan görüşmelerde, göçmenlerin yüzde 7’sinin para ödenmeden, yüzde 4’ünün ise zorla çalıştırıldığı ortaya çıktı. Bu suçların yoğunlaştığı yer ise Türkiye.3

İnsan odaklı göç politikası gerekiyor

Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Doğuş Şimşek konu hakkında özellikle Avrupa ülkelerinde “göçü engelleyici” bir politika uygulandığını belirtti. Göç konusundaki bu uygulamaların sorunu çözmek yerine daha çok sorun yarattığını vurgulayan Şimşek “İnsan odaklı bir yaklaşıma ihtiyaç var ancak görülüyor ki devletler kendi çıkarları penceresinden politikalar geliştiriyor. Göç olgusu her zaman vardı ve insanlar göç etmeye devam edecek. Önemli olan insan odaklı bir yaklaşım gösterebilmek. İnsan kaçakçılığı ya da istismar gibi suçlar ancak bu yolla ortadan kaldırılabilir aksi takdirde bu şekilde artmaya devam edecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.