Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zekalı “yargıç” geliştirildi

Yapay zekayla geliştirilen bir algoritmaya dayanan elektronik yargıç, mahkeme sonuçlarını % 79 oranında doğru tahmin ediyor.

İngiliz Gazetesi The Telegraph’ta yayınlanan bir habere göre, University College London ve University of Sheffield’daki bilgisayar uzmanları, adli kanıtlarla birlikte ahlaki faktörleri de göz önünde bulundurarak mahkeme kararlarını tahmin edebilen bir algoritma geliştirdi. Söz konusu algoritma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını yüzde 79 oranında doğru öngörüyor.

Çalışmayı yürütenlerden Dr. Nikolaos Aletras şöyle konuşuyor: “Yapay zekanın yargıç veya avukatların yerini alacağını düşünmüyoruz, ama bizce onlar bu geliştirdiğimiz algoritmayı, ellerindeki davalarda belli sonuçlara gidecek kalıpları hızlıca tespit etmek için kullanabilecekler. Bu ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlallerine ilişkin davaları da aydınlatmak için faydalı bir araç olabilir.”

1

Çalışmayı yapan ekip algoritmanın geliştirilebilmesi için yapay zekalı bir bilgisayara işkence ve kötü muamele, adil yargılama ve mahremiyete ilişkin 584 davanın yayınlanmış sonuçlarını tarattı. Yüzlerce davayı analiz ettikten sonra, insan hakları ihlallerinde sıkça meydana gelen belli durumları, unsurları, ifadeleri kavrayan bilgisayar, yüzde %79 doğrulukla mahkeme kararlarını tahmin edebilmeye başladı.

Çalışma ekibinden Dr. Nikolaos Aletras “Önceki çalışmalar suçun doğasını veya hakimlerin politik duruşlarını temel alıyordu. Bu, mahkeme tarafından hazırlanan metinlerin analizi kullanılarak kararın öngörüldüğü ilk çalışma” diyor.

“Böyle araçların yüksek mahkemelerde verimliliği arttıracağını düşünüyoruz. Ama gerçekleşmesi için daha fazla madde ve mahkemeye gönderilen vakayla test etmeliyiz. İdeal olarak, algoritmamızı yayınlanmış kararlarla değil, mahkemeye yapılan uygulamalarla test etmeliydik. Ama bu bilgiye erişimimiz olmadığı için, mahkeme tarafından yayınlanmış kararlara dayanıyoruz.”

Yapay zekalı “yargıç”a ilişkin çalışmayı yapan ekibin bulgularına göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, hukuki argümanlardan ziyade hukuki olmayan unsurlara dayanıyor. Hakimler sadece yasal çerçeveye bağlı kalmıyor, çoğunlukla bazı ahlaki değerlendirmelere başvurmaya eğilimli oluyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.