Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Shakespeare’in eserlerinde ikinci yazar tartışması

Oxford Üniversitesi Yayınevi yayıma hazırladığı yeni Shakespeare baskısı için, ilk defa “ortak yazar” olduğunu açıkladı.

shakespare
Shakespeare

Shakespeare’in yasal yayıncısı Oxford Üniversitesi Yayınevi bu yıl içerisinde yayıma hazırladığı yeni Shakespeare edisyonu içerisinde yer alan VI. Henry adlı oyunun 1, 2 ve 3. kısımları için ortak yazar olarak Christopher Marlowe’u gösterdi. İlk defa Shakespeare’in çağdaşı ve rakibi olarak bilinen bir yazar Shakespeare edisyonunda yazar olarak gösterildi.

Shakespeare edebiyatının bilinmezlikler içerisindeki yazar tartışmalarına kesin bir yargı ile giren Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin Shakespeare editörlerinden Gary Taylor bu konuda yapılan incelemeler sonucunda böyle bir bilgiye ve sonuca ulaşıldığını bildirdi. Buna olanak sağlayan en önemli etken ise Shakespeare’in eserlerinin dijital bilgi ortamına aktarılmasının tamamlanmış olması.

Bu basım için yapılan metin analizleri sırasında uzmanlar en çok Marlowe gibi kült yazarların kendi oluşturdukları edebi dil özelliklerinin diğer metinlerde de tespit edilip edilemeyeceğini merak etti. Shakespeare edebiyatı profesörü Gary Taylor’ın New York Times’a verdiği mülakatta bildirdiği üzere oyun yazarlarının o dönemde ortak çalışma yapmaları pek sık görülen bir durum olmasa da tiyatroların birden çok oyun yazarı ile çalışması söz konusuydu. Aslında günümüz televizyon ve dizi senaryolarının yazma dinamiği ile VI. Henry’nin yazıldığı dönemin benzer olduğunu belirten Taylor, oyunun yazıldığı dönem itibarıyla böyle bir çalışmamın muhtemel olduğunu söyledi. Söz konusu oyun VI. Henry’e baktığımızda ise ilk 3 kısmının başka bir yazar ile ortak, kalan en uzun bölümü olan 3. kısmının ise Shakespeare tarafından yazılmış olduğu görülüyor.

marlowe-resmi
Christopher Marlowe

Shakespeare edebiyatı basımlarında son derece cesur iddialar barındıran Oxford Üniversitesi Yayınevi daha önce de yazarları itibarıyla tartışmalı olduğu düşünülen III. Edward Dönemi ve Sir Thomes More eserlerinin de Shakespeare’e ait olduğunu belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.