Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni KHK ile savunma hakkına ve avukatlara kısıtlamalar geldi

676 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hukuk alanında da önemli değişiklikler yapılarak yargılamalarda savunma hakkı ve avukatlar aleyhinde ciddi savunma kısıtlamasına gidildi.

Yeni KHK’ya göre darbe veya terör gibi suçlardan gözaltına alınan şüphelinin avukatıyla görüşmesi hâkim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek. Terör suçlarından yargılanan veya soruşturulan şüpheli ve sanığın avukatı hakkında, aynı suçlardan soruşturma veya dava açılırsa avukatlık görevi yasaklanabilecek. Bu yolla özellikle FETÖ ve diğer örgüt davalarını savunan ve aynı dosyanın şüphelisi olan avukatlar devre dışı bırakılabilecek. Ayrıca darbe ve terör suçlarından yatan kişilerin avukatlarıyla yapacağı görüşmeler, hâkim kararıyla teknik cihazlarla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek. Hükümlü ile avukat yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla bir görevli bulunabilecek, hükümlü ile avukat arasında paylaşılan belgelere el konulabilecek. Hükümlü ile avukat görüşmesi, örgütlere talimat içermesi durumunda sonlandırılacak. Bu durumda hükümlünün avukatlarıyla görüşmesi 6 ay süreyle yasaklanabilecek.

Ayrıca, mahkeme, sanığın duruşmaya getirdiği tanığı “davayı uzatmak amacıyla” diyerek dinlenmesini reddedebilecek. Duruşmada avukatın bulunması şartı, “mazeretsiz olarak duruşmayı terk etme” durumunda geçerli olmayacak ve hâkim celseye devam edebilecek.

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, yani görülen davaların duruşmalarında en çok üç avukat hazır bulunacak. Yani sanıklar veya müştekiler, kendilerini 3’ten fazla avukatla savunamayacak.

Bir avukatın mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.