Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Balıkçı Muhsin’in devlet yüzünden ölümü Faslıları sokağa döktü

Avlanma yasağı gerekçesiyle balıklarına el konulan balıkçı Muhsin Fikri, balıklarının itlaf olmasına engel olmaya çalışırken pres kamyonunda ezilerek hayatını kaybetti. Fikri’nin yayınlanan görüntüleri büyük yankı yarattı ve ülke genelinde Faslılar protesto için sokaklara döküldü.

Balıkçının ölüm anı:

El Huseyme kentinde Cuma akşamı hayatını kaybeden Fikri’nin Pazar günü gerçekleşen cenazesine binlerce kişi katıldı. Cenaze törenindeki yürüyüş kortejinde Berberi bayrağı taşındı. Ayrıca Rabat, Marakeş ve Kazablanka şehirlerinde binlerce kişi sokaklardaydı ve bir ağızdan ‘’Hepimiz Muhsiniz’’ diye bağırdı.

Fikri’nin pres makinasında ezilirken cep telefonuyla kaydedilen videosu sosyal medyada çok fazla paylaşıldı ve büyük tepki uyandırdı. Kral 5. Muhammed’e yönelik gerçekleşen protestolardan sonra, İçişleri Bakanı  Muhammed Hassad, baş sağlığı dilemek ve Kral’ın üzüntülerini iletmek için Fikri’nin ailesini ziyaret etti.

muhsin-fikri-cenaze

Berberiler, bugünkü Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas’ı içine alan Kuzey Afrika’nın bilinen en eski yerli halkıdır. Fas’ta nüfusun çoğunluğunu Berberiler oluştururken, halkın üçte biri berberi ağızları konuşuyor. Balıkçı Muhsin Fikri’nin hayatını kaybettiği El-Huşeyme kıyı kentinde 55 bin hişi yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.