Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet gazetesine operasyon: 19 kişi hakkında gözaltı kararı

Bu sabah Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara ve Turhan Günay gözaltına alındı. An itibariyle 19 kişi hakkında gözaltı kararı alınırken, bu isimlerden 13 kişi gözaltına alındı.

Sabuncu, “Paralel devlet yapılanması, PDY ve PKK ve KCK’ya üye olmamakla birlikte yardım etme” suçlamasıyla, Aydın Engin, “FETÖ-PKK’ye yardım”, Hakan Kara ise “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla gözaltına alındı. Orhan Erinç’in evinde yapılıyor. Erinç’in yaşı sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenildi. Ayrıca eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın da evinde arama yapılıyor.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasının önünde gazetecilere kısa bir açıklama yaptı:

“Dünyaya anlatamazsınız bunu. Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde.”

Gözaltı kararı bulunan isimler şöyle:

Murat Sabuncu
Hikmet Çetinkaya
Akın Atalay
Önder Çelik
Bülent Utku
Bülent Yener
Mustafa Kemal Güngör
Eser Sevinç
Hakan Kara
Güray Öz
Müslüm Özışık
Turhan Günay
Nebil Özgentürk
Musa Kart
Aydın Engin
Turhan Günay ve Hakan Kara’nın evindeki bilgisayarlara el konularak İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Bu isimlere Cumhuriyet gazetesi danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel ile muhasebe müdürü Günseli Özaltay da eklendi. Gürsel evinde arama yapıldığını Twitter aracılığıyla duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.