Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB: “Türkiye’nin bize ne istediğini söyleme vakti geldi”

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn Avrupa Parlamentosu’na 2016 Genişleme Paketini sundu. Sunumun Türkiye’yle ilgili kısmında Hahn, sözlerine Türkiye’nin “stratejik bir ortak” olmaya devam edeceğini vurgulayarak başladı. Ardından 15 Temmuz darbe girişimini kınayan Hahn, hükümetin darbeye verdiği cevabın büyüklüğü ve kolektif yapısının ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin şart koştuğu standartlara koşulsuz uyması gerektiğini belirten Hahn, HDP milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklamalarını da örnek göstererek, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili hedeflerinde “gerileme” olduğunu açıkladı.

Yapılanların tüm toplumu etkilediğini belirten Hahn, HDP milletvekillerinin tutuklanmasının Güneydoğu’daki durumu daha da kötüleştireceğinden endişe ettiklerini dile getirdi. Ölüm cezasının geri gelmesiyle ilgili tartışmaların da Türkiye’nin AB üyeliğini istediğine dair açıklamalarıyla çeliştiğini belirten Hahn, Ankara’nın artık aslında ne istediğini söylemesi gerektiğini belirtti.

Hahn’ın son değindiği konu Türkiye’nin göçmen krizinde oynadığı önemli rol oldu. Hahn, Türkiye’nin vize serbestisi için kaydadeğer ilerleme kaydettiğini ancak bütün kriterlerin karşılanmasının şart olduğunu söyledi. Hahn son olarak, Aralık 2015 ve Haziran 2016’da açılan son iki faslın AB’nin, Türkiye’nin üyeliği için gönüllü olduğuna dair bir işaret olduğunu belirtti.

AP Türkiye raportörü Piri: “Bu gelişmeler karşısında, üyelik müzakerelerini durdurmak tek çözüm”

2016 Genişleme Paketi ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda konuşan AP Türkiye raportörü Kati Piri: “Birçok gazeteci içeride. Medyada çok seslilik yok, seçilmiş milletvekilleri tutuklu. Geçtiğimiz üç yılda bunların gelişini izledik. Üyesi olduğum parti (Hollanda İşçi Partisi) Türkiye’yi AB’ye bağlı tutmaya çalışıyor ama Ankara kapıları kapatıyor. İdam cezasının getirilmesi, sadece AB’ye değil Avrupa Konseyi’ne de kapıların kapatılması anlamına gelir. Bu gelişmeler karşısında, üyelik müzakerelerini dondurmak Türkiye’ye vereceğimiz tek yanıt.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.