Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin 45. başkanı Donald Trump

Trump,  Clinton’u çok az bir farkla yenerek 45. Başkanlık seçimini kazandı.

Oy dağılımı: Trump %48,5 Clinton %47,0

Çoğu eyalette başabaş geçen seçimde, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Trump, Florida, Ohio, Pennsylvania ve Iowa gibi kritik eyaletleri alarak Demokrat Parti’nin adayı Clinton’ı yendi.

Aynı zamanda, seçim sonuçlarına göre Cumhuriyetçi Parti, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de çoğunluğu elde etmeyi başardı. Bu sonuçlarla birlikte 1945’den bugüne Senato, Temsilciler Meclisi ve Beyaz Saray aynı partinin kontrolüne geçmiş oldu.

Trump’ın şimdiye kadar kazandığı eyaletler: Florida, Wisconsin, Iowa, Georgia, Ohio, Kentucky, Utah, Indiana, Batı Virginia, Güney Karolina, Montana, Tennessee, Alabama, Mississippi, Wyoming, Teksas, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Arkansas, Pensilvanya ve Alaska

Clinton’ın şimdiye kadar kazandığı eyaletler: Kaliforniya, Nevada, Washington State Hawai, Oregon, Virginia, Rhode Island, Illinois, New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ile başkent Washington DC ve Connecticut

Küresel piyasalar şokta

Seçim anketlerinin tersine ABD başkanlık seçiminin galibi Donald Trump olunca küresel piyasalarda sert hareketler yaşandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 5 düşerek işlemlerin durdurulmasına yol açan alt sınıra indi ve Asya hisse senetleri, Brexit oylamasından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Trump’ın seçim dönemine ABD ile Meksika arasına duvar inşa edeceğini söylemesinin bir sonucu olarak ABD’nin yeni başkanı en çok Meksika pesosunu vurdu. Meksika pesosu 2008’den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Altın yüzde 4.7 değer kazanırken ham petrol % 3.5 düştü.

Clinton, seçimin galibi ve ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ı telefon ile arayarak tebrik etti.

20 Ocak 2017’de yemin ederek görevi selefi Barack Obama’dan devralacak 70 yaşındaki Trump, ABD’nin en yaşlı başkanı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.