Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD seçimlerinde anketler neden çöktü?

2016 ABD Başkanlık seçimlerinin sonucunu tahmin için anket düzenleyenler seçim sonrası rezil oldu dersek abartmış olmayız. ABD toplumunun tarihinde hiç bu kadar kutuplaşmadığı seçimde, anket sonuçlarında aylarca Hillary Clinton’ın başkan seçileceğini öngörmüştü. Donald Trump’ın zaferi, anketlerin güvenilirliğine zarar verdi.

Trump’ın gizli destekçileri hafife alındı

Nathan Bomey’in USA Today’de yer alan haberine göre, dikkat edilmesi gereken istisnai anket Los Angeles Times gazetesi ve Güney Carolina Üniversitesi işbirliğinde hazırlandı. Anket, sürekli olarak Donald Trump’ın seçileceğini öngördü.

Anketi yürüten Güney California Üniversitesi Dornsife Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezi direktörü  Arie Kapteyn’e göre, bazı seçmenler anketörlere Trump’ı desteklediklerini söylemekten çekindi. Fakat L.A. Times/USC anketi, internet üzerinden yapılan bir araştırmaya dayanıyordu. Kapteyn, “Kimi Clinton taraftarları destekledikleri adayı söylemeye, Trump  taraftarlarından daha hevesli” diyor.

Ayrıca anketler 2012’de oy vermeyen seçmenlerin, 2016’da da oy vermeyeceklerini öngörerek hata etti. “Son seçimde oy vermeyenler Trump’ı desteklemeye meyilli” diyen Kapteyn’e göre, bu insanları hesaba katmamak, Trump destekçilerini yok saymak demek.

Michigan Üniversitesi Politik Çalışmalar Merkezi’nden profesör Michael Traugott ise, internet ve telefon anketleri arasında bir fark göremediğini, insanların kime oy vereceğini tespit etmenin zor olduğunu söylüyor: “Eğilimi ölçmenin  standart bir tekniği yok. Bazı ticari anketörler bunun işin sanatı olduğunu söylüyorlar ama yöntemlerini açıklamıyorlar.”

Ekimden itibaren 4 adaylı yarışı takip eden 67 anketten sadece 4’ü, 2 adaylı yarışta ise 61 anketten yalnızca 6’sı Trump’ın başkan olacağını öngördü. Bunların 6’sının da L.A. Times/USC anketi olması vurgulamaya değer.

Trump destekçileri aşağılandı

ABD seçimlerinde anketlerin yanılma sebeplerini, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve İnfakto Araştırma Şirketi ortağı Doçent Emre Erdoğan’a sorduk. Emre Erdoğan’a göre sebepler farklı. Erdoğan Trump destekçilerinin kime oy vereceğini söylemekten utanmayacağını, bu tip utanmaların ancak azınlıkta olan gruplar desteklenirken yaşandığını söylüyor. Trumpçıların Clinton’a oy vereceklerini söylemelerindeki asıl sebep, medyanın sürekli Clinton’ın kazanacağını öngördüğü ortamda seçmenlerin kazanan tarafta olmak istemesi.

Ayrıca Emre Erdoğan’a göre anketler yanıldı çünkü kayda değer miktarda seçmen oy kullanacağını söyledi fakat bunu yapmadı. Demokratlar destekçilerini sandığa götürmekte başarısız olurken, sürekli aşağılanan ve kışkırtılan Trump seçmeni oy kullandı ve sonuç beklenenden farklı oldu.

Anketler Brexit’te de yanıldı

İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağının oylandığı “Brexit” seçimleri öncesinde de durum benzer haldeydi. Emre Erdoğan’a göre oy kullanacak seçmen oranlarının ve profilinin tahmin edilemediği anketlerde İngiltere’nin AB’de kalmasının bekleniyordu fakat tam tersi sonuçla karşılaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.